Egyetemistaként, vagy akár középiskolásként is tehetsz a környezetedért. A környezettudatosság nem a méregdrága bio élelmiszereknél és a komposztálónál kezdődik. Az a jó benne, hogy sok esetben még spórolhatsz is vele. Manapság már alapvető, hogy ahol tudunk, igyekezzünk környezettudatosan élni és vásárolni.

 

Íme néhány egyszerű de környezettudatos tipp, amihez nem kellenek speciális eszközök, és még akár spórolhatsz is vele. Zárd el a vizet fogmosás közben! – nem igényel nagy erőfeszítést, de sok kicsi sokra megy.

Vigyél magaddal vászon táskát bevásárláshoz! – így nem kell mindig újat venni. Ráadásul egyre menőbb mintákkal díszítik őket. A BGE Storeban is találsz ilyet, katt ide!

Haladó szint, ha már a zöldségeket is újrahasznosított ökozsákokba teszed. Oké, hogy a műanyag zacskókért nem számolnak fel plusz pénzt, de ezek a kis zsákok elférnek a vászon tatyidban és kíméled vele a környezetet. Egyre több helyen lehet kapni őket, de egy elhasznált függönyből te magad is varrhatsz ilyeneket.

Szintén költségkímélő, trendi és környezettudatos, ha viszel magaddal kulacsot, amit újra tudsz tölteni friss vízzel, ráadásul így szünetben nem kell sorba állnod a büfében üdítőért.

Érdekesség: Bonn-ban az ENSZ székházban a mosdóban fel is hívják a figyelmet rá, hogy nyugodttan töltsd meg a kulcsod friss vízzel nálunk.

 

 

Vásárolj idénygyümölcsöket és zöldségeket!

Ezek mindig finomabbak, mint az üvegházban, vagy messzi tájakról érkező konténerekben érlelődő társaik. Ha ettél már télen paradicsomot, akkor biztos tudod, miről beszélek. Az idénynövények nagy előnye, hogy helyben megtermelhetők, így kevesebb a szállítási költségük, ezzel kevésbé terhelik a környezetet és élénkítik a helyi gazdaságot. Ha szerencséd van, rokonaid kertjéből is kaphatsz, a boltban pedig általában ezek a legolcsóbbak. Mikor milyen idénynövényt fogyassz. katt ide!

Tarts húsmentes hétfőt!

Nagyanyáink nem ettek ennyi húst, mint mi, mégis ember lett belőlük. A húsipar környezetterhelő iparág, és akkor az állattartási körülményekről még nem is beszéltem. Nem kell rögtön vegánná válni, hiszen a hús magas fehérjetartalma miatt fontos eleme lehet az étrendünknek. Viszont kezdhetjük egy húsmentes hétfővel, ami jó lehetőség arra, hogy új vegetáriánus vagy vegán ételeket próbáljunk ki!

Folyékony szappan helyett használj sima szappant!

Kevesebb csomagolás kell egy szappanhoz, mint a folyékony verzióhoz, még ha utántöltőt használsz is. Ráadásul még kevesebbe is kerül. Sokféle illatos kézműves szappan közül válogathatsz a vásárokon, amiknek több előnye is van: hazai vállalkozókat támogathatunk vásárlásunkkal szinte felesleges hulladék keletkezése nélkül.

Használj természetes alapú tisztítószereket!

Ecet, citromlé, szódabikarbóna. Ezzel a 3 összetevővel már ki tudod takarítani az egész lakást. Mosódióval és mosószódával pedig ruháidat is kimoshatod. Ezeket is egyre több helyen be tudod szerezni és lehetőséged van már arra is, hogy a saját palackodba töltsék fel például a mosódió kivonatot.

Itt találsz pár tippet! Még nincs vége, itt folytatjuk a cikkünket!