Igen, ez az, ami sikerült Bartha Álmosnak, a BGE Külkereskedelmi Kar egykori hallgatójának, a QuizNight alapítójának. A történet persze ennél bonyolultabb. Hogy mi köze Shanghai városának a kvízmesterséghez, és miért lesz valakiből teljes munkaidős kvízmester, Álmos elmesélte nekünk a vele készített interjúban.

 

Tudatos döntés volt, hogy továbbtanulsz?

Soha nem volt kérdés, bár a gimnázium alatt már dolgoztam, megújuló energiával foglalkoztam. Fűtéseket szereltünk be. Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy érdemes-e ezt a műszaki vonalat erőltetnem, vagy inkább a gazdaságiba vágjak bele, amihez van is érzékem, a műszakihoz pedig annyira nincs. Végül sok embernek a véleményét kikértem, beszéltem professzorokkal például a BME-ről, a Külkerre pedig járt egy pár ismerősöm, akik nagyon jók voltak nyelvekben. Végül a nyelvek miatt választottam a BGE Külkereskedelmi Karát.

Az egyetemi évek alatt külföldön is voltál…

Amikor elkezdtem a Külkerre járni, éppen akkor költözött ki egy barátom Kínába, aki aztán meghívott egy hónapra magukhoz. Úgy döntöttem, hogy ha már úgyis a Külkerre járok, és az egyetemen van kínai nyelvtanulási lehetőség, akkor kimegyek hozzájuk és majd ott meglátom, szeretnék-e valójában kínaiul tanulni. Így jutottam ki és úgy adódott, hogy kint maradtam egy évre és kínait tanultam egy egyetemen. Való igaz, hogy a nyelvtanulásban is nagyon sokat haladtam, de így visszagondolva, ez lett végül a legkevésbé érdekes, legkevésbé meghatározó része annak az évnek. Hiszen a QuizNighttal, amivel jelenleg foglalkozom, Kínában találkoztam.

 Miután hazajöttél rögtön belevágtál a QuizNightba?

Hazatérésem után folytattam az egyetemet a második évtől. Az első félévben gyorsan végeztem a vizsgákkal, mérhetetlenül unatkoztam és azon gondolkodtam mit tudnék csinálni. Ekkor már folyamatosan arról meséltem mindenkinek, hogy mennyire jó volt kvízezni Kínában és mi lenne, hogyha csak úgy szórakozásból, hobbiból csinálnék is egyet. Így indult a QuizNight. Nagyon jó volt, hogy a Külkeren tudtam ezt csinálni, rengeteg támogatást kaptam. Sokat tanultam, nagyon jó inkubátor hely volt az egyetem a vállalkozásom elindításához.

Ma már ebből élsz, csak ezzel foglalkozol?

Igen, az elmúlt két évben már csak és kizárólag pubkvízek szervezésével foglalkoztam, nyilvánosan, céges megrendelésekre vagy egyéb megrendelésekre. A képlet egyszerű: gyakorlatilag kérdéseket teszek fel embereknek, lehetőleg a leghülyébb kérdéseket, amikre vagy tudják a választ vagy nem. Általában igyekszem olyan kérdéseket feltenni a játékosoknak, amikre, ha nem is tudják a választ, akkor is megpróbálják valahogy kiokoskodni vagy kitalálni a megoldásokat, és ez az, ami leköti őket.

Mit tanácsolsz a felvételi döntés előtt álló középiskolásoknak?

A BGE Külkereskedelmi Karát azért szoktam ajánlani, mert a nyelvtudásra biztos, hogy szükség van mindenhol. Az egy alap, hogy valaki tökéletesen beszél angolul, ahhoz képest bármilyen más nyelv csak pluszt jelent. Egy Külkeres diplomával rengeteg helyre be lehet kerülni.

Ha belegondolsz, azért a QuizNight nem egy nagy ötlet, és még csak az 1 százaléka sem! Az embereknek felteszek kérdéseket, ez tényleg olyan nagy ötlet? Nem! Nem is én találtam ki, hoztam valahonnan. Nem feltétlenül az ötlet miatt fognak óriási dolgok születni, hanem az, hogy merd megvalósítani, és ami még fontosabb, hogy ne hagyd abba!

Nézzétek meg az Álmosról készült BGE story videót Youtube csatornánkon!

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt: ?

https://uni-bge.hu/felveteli

A jövőd itt kezdődik!

#unibge #felveteli #alapkepzes