Kedves végzős diákok!

Elérkeztetek életetek egyik legnagyobb döntéséhez, melyen az elkövetkezendő 3-4-5 évetek és a jövőtök fog múlni. Na de nem szeretnénk csatlakozni azoknak a táborához, akik még nagyobb nyomást helyeznek rátok. Tudjuk milyen nehéz helyzet is ez, ezért összeszedtünk pár „hozzávalót”, hogy valóban sikerrecept legyen a felvételi eljárás.

Önismeret

Talán nem is gondolnátok, de az egyik legfontosabb tényező az önismeret. Biztosan sokat gondolkodtatok azon, hogy „Milyen pályát válasszak?”, vagy, hogy „Ezzel a diplomával jól fogok keresni?”. Nyugodj meg, ezek normális kérdések. Honnan kellene tudnia egy 18-19 éves fiatalnak, hogy mi is lenne a legjobb neki? Erre kiváló segítséget nyújtanak a pályaválasztási tanácsadók, önismereti tesztek, kvízek. T

Erre kiváló segítséget nyújtanak a pályaválasztási tanácsadók, önismereti tesztek, kvízek. Tölts ki párat, keress fel egy szakembert és hajrá!

 

Az örökös útvesztő – a Felvi.hu rendszere

Ha most felvételizel először, biztosan értetlenül álltál először a felület előtt, ahol a jelentkezésed kell beadnod. És, hogy válaszoljunk a kérdésedre, igen, ez is normális. A felsőoktatási felvételi az e-felvételi rendszeren keresztül történik, így a Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseire is itt tudsz jelentkezni. Mindenekelőtt a személyes adataid kell megadni és ezután indulhat a jelentkezés. Ebben a fázisban a jelentkezés felvétele gomb segítségével tudod hozzáadni azokat az intézményeket és szakokat, amiket szeretnél megjelölni. Összesen 3 helyet jelölhetsz meg ingyenesen, FONTOS azonban tudni, hogy egy jelentkezésnek számít, ha az intézmény, a kar, a szak és a munkarend is megegyezik, csupán a finanszírozási forma tér el.

A jelentkező eredményei pont alatt a középiskolád adatait, a középiskolás eredményeidet és az érettségi eredményeket kell megadnod. Itt kell rögzítened a többletpontokra való jogosultságaidat is. Ne feledd feltölteni a fentieket igazoló dokumentumokat sem!

Végül az eljárási díj megfizetését kell igazolnod, ellenőrizned a bevitt adatokat és hitelesíteni a jelentkezést.

A pontszámításról bővebb információt itt találhattok!

Állami/önköltséges és nappali/levelező?

Ezek is fontos kérdések lehetnek számodra. Mindenekelőtt ajánlott egy államilag támogatott helyet megjelölni, de ha az álomszak áll az első helyen akkor az önköltséges helyet is érdemes megfontolni. Ha ezt az első kérdéskört sikerült eldöntened, akkor ideje átgondolni, hogy nappali vagy levelező munkarendben kezdenéd tanulmányaid. Mi a különbség? Nappali tagozaton hétfőtől péntekig (az összerakott órarended tekintetében) tart az oktatás, míg levelező képzésen tömbösített formában, általában péntekenként és szombatonként tartják meg az órákat (ez egyetemenként eltérő lehet). Ha aktív résztvevője szeretnél lenni az egyetemi életnek, akkor érdemes a nappali munkarendet választani, míg a levelező képzést azoknak ajánljuk leginkább, akik munka mellett szeretnék végezni tanulmányaikat. Bővebb információ az állami illetve az önköltséges képzési formákról.

Döntéshozatal

Bizonyára sok mindenkitől kaptatok már jótanácsot, útravalót a felvételivel kapcsolatban. Szülők, nagyszülők, testvérek barátok, szaktanárok, osztályfőnökök. De nagyon fontos, hogy magatoknak kell meghozni a döntést és a sorrendet. Amennyiben segítségre van szükségetek, forduljatok szakemberhez, például Buzder Brigi pályaválasztási tanácsadóhoz.

Mindehhez sok erőt, kitartást kívánunk nektek!

A BGE-n 2021-ben induló képzésekről pedig tájékozódjatok a Felvételi oldalunkon: www.uni-bge.hu/felveteli!