Nemg akadt a kezem ügyébe a Bárcsak 20 évesen tudtam volnacímű könyv, amiben több olyan témáról is szó van, amit már pedzegettünk blogbejegyzéseinkben. Ebből szemezgettem ebben a bejegyzésben.

 

Gyerekkorunk óta megkérdezik tőlünk, hogy mik akarunk lenni, ha nagyok leszünk. Ismerünk pár szakmát, főleg a szüleinkét és a klasszikusokat, mint pl. orvos, tanár, szakács, pék, kukás. J A paletta persze ennél sokkal szélesebb még a szakmákon belül is. Biztos kevés ovis mondja, hogy ő webdesigner szeretne lenni, mérnökinformatikus vagy HR-es.  

A közgondolkodás még mindig az, hogy jól kell tanulnunk, hogy legyen egy jó szakmánk, amivel jól el lehet helyezkedni, sok pénzt keresni és boldognak lenni. Sajnos ez még nem tuti recept.  

A XXI. századra annyira megváltozott a világ, hogy pár éven belül eltűnnek szakmák és újabbak jelennek meg. Még nem beszélhetünk online marketing dinasztiákról és fax szerelőt se nagyon keresnek már az emberek. Biztos te is hallottál olyat például a nagyszüleid generációjából, akik az iskola után egész életükben egy munkahelyen dolgoztak és onnan mentek nyugdíjba. Ma már nem ez az általános, a többség pár évente munkahelyet vagy pozíciót vált.  

Bár az iskolának fontos célja lenne, hogy az életre készítsen fel, – és erre számos törekvést láthatunk –  többnyire mégsem ezt tapasztaljuk. Az iskolában tradicionálisan tankönyvek és feladatgyűjtemények vannak, amiknek megvan a megoldása, és ha az jön ki, amit ott írnak, jól oldottad meg a feladatot, ha nem, akkor rossz a megoldás. Az életben nagyon ritkák az ilyen helyzetek, annál gyakoribbak viszont az összetett problémákNe ijedjünk meg a probléma szótól! Ez is egy olyan fogalom, ami a közgondolkodásban bajt jelent. Itt az ideje másképp gondolkodnunk a problémákról és lehetőségként tekinteni rájuk, hiszen ezek teszik lehetővé az újfajta megoldások születését! A designerek és az innovátorok is ezt a tulajdonságát ragadják meg, és alkotnak valami újat és nagyot. Elég, ha ezt a gondolkodásmódot a saját életedben alkalmazod és észreveszed a lehetőségeket, kísérletezel, levonod a tanulságokat, hiszen ki tudja, mire lesz még jó ez a tapasztalat.  

Lehet, hogy az álom pozid még nem is létezik és az is lehet, hogy te fogod megteremteni magadnak. Ahhoz viszont, hogy tudd mi is lenne az, meg kell ismerned saját magad, hogy miben vagy tehetséges, mi az, amit szívesen csinálsz és mi az, amivel annyit kereshetsz, amivel már elégedett vagy.  

Adj engedélyt magadnak arra, hogy friss szemmel nézz a világra, kísérletezz, hibázz, megtervezd a saját pályádat és teszteld képességeidet! 

Kipróbálhatod magad egy szakterületen, egy diákmunka keretében, vagy akár hobbiként. Ezek remek terepet adhatnak ahhoz, hogy rátalálj arra, ami igazán neked való.  

A könyvről bővebben itt olvashatsz: https://moly.hu/konyvek/tina-seelig-barcsak-20-evesen-tudtam-volna-mindezt