Pintér Hanna világbajnok jégkorongozó frissen végzett a BGE KVIK turizmus-vendéglátás szakán. Szerettük volna megtudni, mik a tervei a jövőben az egyetem után, valamint, hogy ezentúl milyen szerepet kap majd a sport az életében. Hannával korábban a tanulmányai alatt is készítettünk egy interjút, amelyben az élsport és a tanulás összeegyeztetéséről kérdeztük, ezt ide kattintva tudjátok elolvasni.

Forrás: MJSZ/ Szűcs Attila 

 

Legutóbb 2019-ben, nem sokkal a világbajnoki cím elnyerése után beszélgettünk veled. Mi történt veled azóta? Nemrégiben végeztél a BGE-n…

Először is szeretném megköszönni a megkeresést, hihetetlenül gyorsan eltelt ez az idő! Valóban végeztem a BGE-n, sikeresen lediplomáztam, majd kiköltöztem Svédországba, ahol egy nagyon jó jégkorongcsapatba kerültem. A járvány miatt elhalasztották a tavaly áprilisra tervezett A csoportos világbajnokságot, amely, ha minden jól megy, akkor idén májusban lesz Kanadában. Reménykedünk benne, hogy idén tényleg megrendezik, ezért gőzerővel készülünk a csapattal.

Diplomával a zsebedben milyen terveid vannak?

Nagyon sok tervem van! Az biztos, hogy szeretnék még továbbtanulni, de a kialakult helyzetre való tekintettel az elkövetkezendő pár hónap a sportról fog szólni. Ezt követően hozok majd döntéseket a továbbtanulásomról.

Milyen szerepe volt az egyetemnek az életedben és mit adott neked?

Nagyon jó közösségbe kerültem, vidám napok emlékei maradtak meg bennem és az oktatás is olyan volt, amire számítottam. Természetesen voltak nehezebb tantárgyaim, de segítőkész tanáraim voltak, akiktől rengeteg támogatást kaptam, hogy az élsportot és a tanulást össze tudjam hangolni. Az egyetem is megmutatta, hogy a kitartó munkának olyan eredménye lesz, amiért érdemes dolgozni.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed/sztorid a BGE-n?

Kedvenc órám az éttermi/konyhai gyakorlat volt. Itt mindig történt valami vicces főzés, pincérkedés, koktél és kávé készítés közben, vagy amikor éppen flambírozni tanultunk. Meghatározó élményként azonban a végtelen tanári támogatást emelném ki. Válogatott sportolóként szinte minden hónapra jutott edzőtábor, vagy külföldi meccs és azt gondolom, hogy a tanáraim támogató segítsége nélkül nem tudtam volna az egyetemet nappali tagozaton elvégezni. A segítség azt jelentette, hogy kaptam időt pótlásra vagy más időpontban való beszámolóra.

A sport jelenleg is központi szerepet játszik az életedben?

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a sport egy ideig még központi helyen lesz az életemben. Jelenleg Svédországban jégkorongozom a női SDHL ligában. Alkalomadtán korcsolyát oktatok, illetve személyi edzéseket tartok. A tervek szerint idén végre megrendezésre kerül a Világbajnokság, amit már nagyon vár a csapat. A válogatott felkészülés március közepén kezdődik és egy hosszabb edzőtáborozás után május elején kezdődne a Világbajnokság.

Mennyire változtatta meg az életed a koronavírus-járvány?

A koronavírus miatt online oktatás volt az egyetemen a 6. félévtől és online államvizsgáztam. Emellett elvégeztem egy személyi edzői képzést is, aminek az elméleti képzése szintén online történt és online nyelvórákon tanulok svédül. Mivel külföldön élek, a járvány legjobban a hazautazást tette körülményessé. Légitársaságok szűntek meg, ezért sok átszállással, hosszabb idő alatt jutok haza. Természetesen nagyon igyekszem betartani a szabályokat és az óvintézkedéseket, hogy se a családomat, se a környezetemben élőket ne veszélyeztessem, és persze magamra is nagyon vigyázok.

(Hanna záróvizsgán)

 

Miért ajánlanád a BGE-t, akár a turizmus-vendéglátás szakot a felvételi előtt állóknak?

Azt gondolom, hogy ha valaki turizmus-vendéglátást szeretne tanulni, akkor a BGE a legmegfelelőbb egyetem a számára: itt nagyon jól összeállított tanterv alapján, hihetetlenül sok mindent tanulhat majd. Mivel nem kell azonnal szakirányt választani, sok mindenbe bele tud majd kóstolni a specializáció választás előtt. Nagyon érdekes tantárgyak vannak, és ami szerintem a legfontosabb egy ilyen szakon, nagyon gyakorlatorientált a képzés. Az általam választott vendéglátás szakirányon szinte mindent ki lehetett próbálni a konyhai tevékenységeken keresztül, az éttermi tevékenységeken át a vendéglátás managementig.

Mit tanácsolsz a most felvételizőknek?

Azt tanácsolom, hogy élvezzék ki az egyetemi éveiket, próbáljanak ki mindent, menjenek el a lehető legtöbb programra, amit az egyetem szervez. Ha a BGE mellett döntenek, jól választanak, mert egy nagy közösség részeivé válhatnak és nagyon emlékezetes egyetemi évek várnak rájuk.

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt: ?

https://uni-bge.hu/felveteli

A jövőd itt kezdődik!

#unibge #felveteli #alapkepzes