Magyarországon a 2020-as év elején megjelenő koronavírus mindmáig alapvetően befolyásolja a lakosság mindennapjait, kit így, kit úgy. Míg például a turizmusban vagy éppen a vendéglátásban dolgozók legnagyobb problémája az utóbbi – immáron több mint – egy évben az volt, hogy a különböző korlátozások miatt az iparági munkalehetőségek száma jelentősen csökkent, addig az egészségügyben dolgozók éppen ennek az ellenkezőjét tapasztalják meg. Erőn felül teljesítve próbálnak a vírus okozta kihívásokkal napi szinten megbirkózni. A járvány kezdete óta több, a turisztikai ágazat részéről érkező felajánlás igyekszik könnyebbé, élhetőbbé tenni az emberek mindennapjait. Ezen kezdeményezések között szép számmal akadnak olyanok is, melyeknek középpontjában az egészségügyi dolgozók állnak. A továbbiakban nézzünk néhány, a járvány következtében létrejövő kampányt, felajánlást.

 

 

#etesdadokit

Magyarországon a talán legismertebb ilyen kezdeményezés a 2020. március közepén útjára induló #etesdadokit kampány, melynek célja, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyi munkavállóknak biztosítson ingyen ételt. Ezen kezdeményezés a mai napig működik, immáron több mint 8500 adag ételt juttattak el egészségügyi dolgozóknak, országszerte több mint 70 egészségügyi intézménybe. A kampány honlapján (etesd.hu) bárki támogathatja a törekvéseiket, nem csak anyagilag. Azt is örömmel veszik, ha valaki alapanyagot ajánl fel, vagy éppen segít nekik az ételek egészségügyi intézményekbe való eljuttatásában.

Wellness hétvége az önkéntes orvostanhallgatóknak

Szintúgy a koronavírus első hulláma alatt ajánlott fel a visegrádi Royal Club Hotel 111 darab wellness hétvégét azon önkéntes orvostanhallgatóknak, akik segítettek a koronavírus elleni küzdelemben. A szálloda a vírus kezdeti időszakában a bezárás mellett döntött, így a jutalmazott orvostanhallgatók az újbóli nyitást követően élhettek a hotel által felajánlott lehetőséggel.

Karanténlehetőség a külföldről hazatérőknek

A Siófokon található CE Napfény Hotel nem az egészségügyi dolgozóknak, hanem azon külföldről hazatérő magyar munkavállalóknak ajánlott fel ingyenesen karanténlehetőséget az első hullám alatt, akik az otthonukban nem tudták volna magukat elkülöníteni a velük egy háztartásban élőktől. A szálloda által biztosított lehetőséget előszeretettel vették igénybe az ország minden szegletébe hazatérni vágyók. A hotel a második hullám során pedig azon egészségügyi és rendvédelmi dolgozók számára ajánlotta fel a szobáit, akik esetében ez a szolgálatteljesítésből kifolyólag indokolttá vált.

100 ezer ingyen repülőjegy az egészségügyi dolgozóknak

2020 májusában jelentette be a Qatar Airways, hogy 100 ezer repülőjegyet ajánl fel ingyen az egészségügyi dolgozóknak, illetve fejenként egy velük utazni vágyó kisérőnek. Az így kapható jegyek 2020. december 20-ig voltak felhasználhatók, és a reptéri illetéken kívül mindent tartalmaztak.

Természetesen mindezeken kívül is nagyon sok felajánlás érkezett turisztikai szereplőktől az utóbbi évben, mostanság pedig abban bíznak, hogy az egyre növekvő átoltottság következtében a mindennapok hamarosan visszatérnek a rendes kerékvágásba.