A koronavírus okozta világjárvány globálisan a turizmus-vendéglátás ágazatát érintette az egyik legérzékenyebb módon. Habár a vírus elleni vakcinák engedélyeztetése már láttatni engedi a fényt az alagút végén a turisztikai vállalkozások számára sokszor kilátástalannak tűnő harcban, de attól még messze vagyunk, hogy a világjárvány végéről beszélhessünk. A turisztikai szakemberek jelenleg is igyekeznek feltárni azon trendeket, amelyek meghatározóak lehetnek a közeljövőben, illetve a koronavírus utáni időszakban. Az elkövetkezőkben nézzünk egy-két ilyen felmerülő trendet.

 

 

Belföldi utazások növekvő népszerűsége?

A 2020-as év nyarán megfigyelhető volt, hogy rengeteg olyan magyar turista, aki a korábbi években külföldi helyszínt választott nyaralása célpontjául a koronavírus következtében belföldön pihent. Kérdés, hogy ezen turisták hosszútávon is elköteleződnek-e a belföldi desztinációk mellett, vagy csak addig, amíg sok külföldi turisztikai célpont hozzáférhetősége igen körülményes.

Természetközeli élmények a középpontban?

A természetközeli turisztikai élmények a jövőben egyes előrejelzések szerint minden korábbinál hangsúlyosabbak lehetnek. Ezt a trendet erősíti, hogy mind globálisan, mind Magyarországon jelentős számú városi lakosnak vált ideiglenesen a mindennapi élettere a korábbiakhoz képest ”szűkebbé” a koronavírus következtében, amiből ”kiszabadulva” közülük igen sokan élénkebben kezdtek érdeklődni az aktív kikapcsolódási lehetőségek iránt. Ezenfelül biztosan lesznek turisták, akik a vírustól való félelemből fakadóan igyekezni fognak elkerülni azon turisztikai célpontokat, ahol egyidejűleg sok ember tartózkodik, így ők is jó eséllyel fognak természetközeli élményeket keresni. Amennyiben ez a trend beigazolódik, az többek között a falusi turisztikai vállalkozások számára is egy komoly lehetőséget rejt magában.

Több, de rövidebb, vagy kevesebb, de hosszabb utazás?

Az utóbbi években egyértelműen az volt tapasztalható, hogy a turisták globálisan egyre több, de egyre rövidebb utazásokon vettek részt. Egy érdekes kérdés, hogy a koronavírus mindezt miként fogja befolyásolni. Míg a koronavírus előtti időszakban a turisták általánosságban jelentős korlátozások nélkül utazhattak célpontról célpontra, addig jelenleg a koronavírusból kifolyólag országonként különbözik, hogy ki, és milyen feltételek mellett léphet be egy adott országba. Ez nem könnyíti meg a turisták számára a tervezést, szervezést. Egyes előrejelzések szerint ebből adódóan előfordulhat, hogy a turisták ismét a kevesebb, de hosszabb utazásokat fogják preferálni.

Azt, hogy ezen trendek közül a jövőben minek mekkora jelentősége lesz, még nem tudhatjuk, de mindenképpen érdemes lehet nyomon követni, hogy akár rövidebb, akár hosszabb távon milyen turisztikai trendek fognak létrejönni a pandémia következtében.