Talán minden egyetemistában, vagy leendő egyetemistában felmerül a kérdés, hogy hová, milyen képzési szintre szeretne eljutni. Milyen ismeretekre szeretne szert tenni, megáll az alapdiplománál, esetleg a doktori fokozat jelenti az álmot? Fontos tudni, hogy melyik mesterképzés mit nyújthat a hallgató számára, ugyanis néha nehezebb erről információt szerezni, mint az alapképzésekről. Ennek kapcsán néhány rövid kérdést tettem fel Komjáthy Andrásnak, aki mesterdiplomáját a BGE falai közt szerezte meg.

 

 

Hova és milyen szakra jártál alapképzésre?

Gimnázium után olyan tanulmányokat szerettem volna folytatni, ahol ki tudom használni az idegen nyelvekhez, illetve a számok világához való érzékemet. Innen jött a turizmus-vendéglátás alapszak ötlete, mely tanulmányaimat meg is kezdtem a Kodolányi János Főiskolán (ma már Kodolányi János Egyetem). Egy igen modern, rugalmas, hallgatóbarát szemléletet tapasztaltam itt, amiért nagyon hálás vagyok, hogy ebben az intézményben tölthettem alapszakos féléveimet, és kaphattam meg végül közgazdászi diplomámat.

Ez nagyon jól hangzik. Pontosan melyik BGE-s mesterképzéses szakra jártál ? Nagy vonalakban mit tanultál, és miért pont ezt a mesterképzést választottad?

Mivel turizmussal kapcsolatos tanulmányaim során szembesültem azzal, hogy mennyi kiaknázatlan fejlődési lehetőség van az idegenforgalomban, szerettem volna addigi tudásomat és szemléletmódomat kibővíteni, ezért alapszakom mesterszakos folytatását, a turizmus-menedzsmentet választottam. Rendkívül sokrétű tudásanyag került a birtokomba a BGE-n a teljesség igénye nélkül a gasztronómiától az üzleti elemzésen, marketingkommunikáción, gazdaságpolitikán, döntéselemzésen, kutatásmódszertanon át a különböző szakirányú (mely esetemben Egészségturizmus és Területfejlesztés specializáció volt) tárgyakig, ilyen például a gyógyfürdő és szállodai menedzsment vagy éppen a vidékfejlesztés és egészségturizmus kapcsolata.

Miért volt számodra fontos a mesterképzés? Tervezel ennél feljebb lépni? Esetleg egy doktori képzést tervezel elvégezni?

Jellemző rám, hogy mindig stabil alapot vetek céljaim megvalósításához, jelen esetben a karrierhez. Ebből kifolyólag, mindenképpen szerettem volna egy mesterfokozatú diplomát, melyre egy olyan nívós intézmény, mint amilyen a BGE kiváló bázist jelentett.

A mesterszak másodévében aztán a munka világa is beszippantott, és hála Istennek, néhány év leforgása alatt egy rendkívül jól prosperáló fejlődési pályát írt le a karrierem. Ezt szem előtt tartva, és azóta is erre helyezve a hangsúlyt, doktori képzéssel kapcsolatos terveimet a mesterszak befejezése óta bizonytalan ideig szüneteltetem. Más alapképzést, illetve mesterképzést sem tervezek jelenlegi terveim alapján, de ki tudja, mit hoz a jövő?

Milyen ismeretekre, gyakorlati tudásra tettél szert ezen a mesterképzésen?

Fontos tudni, hogy a mesterszakon minden adódó lehetőséget megragadtam a fejlődésem érdekében. A kötelező tananyag segítségével vezetői szemléletet, holisztikus gondolkodást, fenntartható megközelítést sajátíthattam el, mindezt mintegy megtoldva igen komoly adatelemzési módszerekkel, melyek elsajátítása robbanásszerűen megnövelte munkaerőpiaci lehetőségeimet. Második félévemben felvételt nyertem a Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégiumba, melyen keresztül részt vehettem rengeteg szakmai rendezvényen, versenyen, tréningen, workshopon. Ezek az alkalmak mindig rávilágítottak arra, hogy mennyi lehetőség van, mellyel tovább bővíthetem kompetenciáimat, és ilyen módon egyre komolyabbra növelhetem értékemet a munkaerőpiacon.

Mit dolgozol most? Miben járultak, járulnak hozzá a mesterképzésen tanultak a mostani munkádhoz, pozíciódhoz, esetleg ahhoz, ahogyan ide jutottál?

Jelenleg Kereskedelmi Elemző pozícióban dolgozom a VELUX Magyarország Kft-nél, hála Istennek, rendkívül jó feltételek mellett. A mai napig, amikor különböző problémákat kell feltárni, illetve megoldást javasolni adatelemzésen keresztül, előszeretettel alkalmazom azon elveket, megközelítési módszereket, melyeket a mesterszakon sajátítottam el.

Mindmáig hihetetlenül komoly tudásszomj dolgozik bennem, és sajátítok el különböző, korszerű, naprakész tudásanyagot, ezeknek a hatása pedig meglátszik karrierem eddigi, hála Istennek, felívelő pályáján. Lassan két éve, például autodidakta módon foglalkozom mesterséges intelligencia kódokkal, és azok gyakorlatba ültetésének a lehetőségeivel, és ez mindössze egy a sok közül. Ez jelentős részben mesterszakos tanáraim folyamatos motiválásának érdeme, akik a két év alatt mindvégig kollégaként kezeltek, és látták bennem a szakembert, akivé válhatok.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzéseinkről tájékozódj ITT!

A jövőd itt kezdődik!