Manapság sokat hallunk a környezetvédelem fontosságáról és arról, hogy ez a XXI. század legjelentősebb problémája. Vajon ez csak egy trend, egy mozgalom, vagy tényleg ennyire fontos? A téma kapcsán nem csak az olvadó jégsapkákra, a műanyaggal teli óceánokra vagy a globális felmelegedésre kell gondolni, hanem arra is, hogy egyénileg mivel és mennyire szennyezzük a Földet. Érdemes elgondolkodnunk: Mit vagyunk hajlandóak megtenni a környezetünk megóvása érdekében?

 

 

Sokan úgy állnak hozzá, mint egy diétához. Majd holnaptól nem veszek szatyrot, majd holnaptól komposztálok, majd holnaptól külön gyűjtöm a szemetet. Bár ezt is hallhatjuk: Egy fecske nem csinál nyarat. De igen is csinálhat! ?

Hogyan, miként kezdjünk neki? A következőkben pár hasznos tanácsot találsz a környezettudatosság elkezdéséhez.

1. Spóroljunk az árammal!

Téged is bosszant, ha a suliban, a munkahelyeden vagy akár otthon kapcsolgatnod kell más után a lámpát? Akkor ez neked (is) szól. Első lépésként fokozatosan válts át energiatakarékos izzókra a leggyakrabban használt helyiségekben. Például: konyhában, nappaliban, szobában vagy a fürdőben. Ha van rá lehetőség, vásárolj energiatakarékos háztartási gépeket – sokan nem is gondolnák, de a hidegvizes mosógép igazán energiatakarékos, nem utolsó sorban szépen is dolgozik. Mindamellett, hogy energiatakarékos, még vizet is spórol nekünk.

2. Ne dobjuk a szemetesbe a káros, mérgező hulladékot!

Számos olyan környezetre káros anyagot tartalmazó tárgyat, eszközt használunk a mindennapjaink során, amit speciális körülmények között kell tárolni és szelektíven gyűjteni. Gondoljunk csak az elemekre, mobiltelefonokra, elektronikai eszközökre stb. Az ilyen típusú hulladékoknak nem a kukában van a helye. Vigyük el a legközelebbi gyűjtőállomásra!

A lejárt szavatosságú gyógyszereket a kukába dobni, vagy a lefolyóba önteni szigorúan tilos! Ne kerüljön a normál lakossági szemét közé a lejárt szavatosságú pirula, kenőcs, vitamin, ugyanis ezekkel súlyos környezetszennyezést okozhatunk. Jó tudni, hogyha az otthoni fiókunkban sárguló dobozban lévő, bizonytalan állagú gyógyszereket találunk, azokat a gyógyszertárakban ingyenesen leadhatjuk.

3. Ha elkap a vásárlási láz, akkor se vásároljunk felesleges dolgokat!

Erre egy jó módszer van: Second hand! Ez igaz a használati eszközökre, edényekre, tányérokra, ruházatra, cipőkre, textilanyagokra, elektronikai eszközökre is. A mai rohanó világban a fast fashion hatalmas teret hódít. Sokszor gyermekmunkával készülnek ezek a termékek. Kapaszkodj meg! Azt tudtad, hogy mintegy 7570 liter vízre van szükség egyetlen farmernadrág legyártásához? Ebben benne van a pamutgyártás és a varrás folyamata is. Körülbelül a felével lehetne csökkenteni ezt a vízigényt.

Összegezve tehát, kis odafigyelés az emberiségnek, nagy lépés a Földünknek. Tegyünk együtt környezetünkért!

Sok sikert kívánunk a tudatos életvitelhez!