Légmán Annát, a KorTárs hálózat megálmodóját és Dr. Dósa Ildikót kérdeztük, aki a PSZK-n fogja segíteni a hálózat működését az újonnan megalakult KorTárs Hálózatról, melynek célja olyan segítő hálózat kialakítása, ami fejlődést és örömet kínál.

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy alakítsatok egy kortárs hálózatot az egyetemen? Mi a célotok vele? 

Más egyetemek jó gyakorlatai, és saját „segíteni vágyásunk” alapján jött az ötlet. Azt szeretnénk elérni vele, hogy csökkenjen a lemorzsolódás, hogy mindenki jól érezze magát az egyetemen és sikeresen el tudja végezni azt, hogy olyan segítő hálózat alakuljon ki a diákok között, ami segítőnek és segítettnek egyaránt fejlődést és örömet kínál.

Mit tudnak a kortársak, amit a szakemberek, oktatók nem?

A hasonló életkoruk és a hasonló élményeik alapján a hallgatók sokkal könnyebben tudnak kapcsolódni egymáshoz, megérteni egymást, megnyílni egymás előtt, sokkal rugalmasabbak tudnak lenni és kapcsolatuk sokkal egyenrangúbb, mint egy hagyományos segítő-segített kapcsolat. Szívesebben kapnak és kérnek egymástól segítséget, ha kérdésük van, vagy elakadnak valamiben. Olyan információi, olyan tudáselemei vannak a diáktársaknak, amelyekkel a szakemberek nem rendelkeznek. Természetesen szükség esetén, ha valami mélyebb és bonyolultabb problémája van valakinek, akkor szakember is bevonásra kerül a segítő folyamatba.

Mikor fordulhatnak hozzátok a hallgatók? Hogyan tudtok nekik segíteni?

Bármikor fordulhatnak hozzánk, illetve a KorTárs hálózathoz a diákok, sokféle problémával, kérdéssel. Ugyanakkor célunk, hogy a KorTárs Hálózatban a diákok maguk találják ki, hogy milyen formában szeretnék megvalósítani a kortárs segítést, s közvetlenül hozzájuk fordulnának, őket keresnék meg a diáktársaik. Mi ehhez a tevékenységhez csak a szakmai, strukturális hátteret nyújtanánk. A kortárs segítés egy sokféle tartalommal megtölthető keret, ami az egyetem jellegzetességeire, a hallgatói igényekre épül. A kortárs segítőkön és az iskola sajátosságain múlik, hogy milyen típusú kortárs segítés valósulhat meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Fordulhatnak a KorTárs Hálózathoz tanulmányi, adminisztratív kérdésekkel, problémákkal, akár beilleszkedéssel kapcsolatban, vagy csak a társaság kedvéért. Olyan tanulópárok is kialakulhatnak, ahol az egyik diák segíti a másikat egy bizonyos tantárgyban.

Milyen programokra számíthatunk tőletek?

A programokat elsősorban a KorTárs hálózat diák tagjai fogják szervezni, lehet benne tréning, kirándulás, szakmai megbeszélések, társasjátékok, ez teljesen rugalmas.

Hol tartotok most a hálózat építésében?

Megvan az alapító csapat mindhárom kar diákjainak részvételével, ők részt vettek egy csapatépítő, előkészítő tréningen. A tényleges szerveződés szeptembertől várható.

Lehet- e még jelentkezni segítőnek? Kiket vártok?

Természetesen, szeretettel várjuk a további érdeklődőket. Bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy szívesen segítene diáktársainak, és szívesen lenne egy lelkes csapat tagja.

Mennyi energiabefektetést igényel a segítőktől a KorTárs hálózat?

Annyit, amennyit az adott egyén beletesz. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden kortárs segítő még a félév elején átgondolja, hogy mennyi energiát, időt tud szentelni ennek a tevékenységnek. A kortárs segítés önkéntes tevékenység, amiért a diákok önkéntes kreditet kaphatnak, vagyis minimum 15 óra/félév önkéntes munkát kell végezniük ahhoz, hogy egy szabadon választható tárgyat teljesíthessenek. A KorTárs Hálózat csapatának ugyanakkor érdemes rendszeresen találkozni ahhoz, hogy hatékonyan tudják végezni támogató tevékenységüket, s csapatként tudjanak működni.

Mikortól lehet elérni a hálózatot? Hogyan lehet kapcsolatba lépni veletek?

A hálózat, a csapat ősztől kezdi meg a tevékenységét. A hálózat működésének szakmai hátterét Heitlerné Lehoczky Mária, a Külkereskedelmi Karról és Dr. Dósa Ildikó, a Pénzügyi és Számviteli Karról biztosítják, míg a szervezési, adminisztrációs ügyeket Nagy Andrea, a Fenntarthatósági Központ vezetője intézi. Ha valaki érdeklődik a KorTárs Hálózat iránt, keresse Nagy Andreát.

Mikor lennétek elégedettek a hálózat működésével? Milyen eredményt vártok tőle?

Annak örülnénk a legjobban, ha hosszútávon kialakulna egy olyan önszerveződő csapat, akiket bármilyen problémával meg lehet keresni. Ha tudnának erről a lehetőségről a diákok és ha szükségük van rá, megkeresnék a kortárs segítőket. Ha a KorTárs Hálózat tagjai és a hozzájuk fordulók számára is élményeket, tapasztalatokat, támogatást adhatna a KorTárs Hálózat működése.

Nézzétek meg a „Legyél Te is BGE korTárs Hálózat tagja!” című videót, ahol megtekinthető a Légmán Annával készült interjú!