Az egyetemre, felsőoktatási képzésekre felvételizők legizgalmasabb időszakában vagyunk jelenleg, melyet bizonyára Te is érzel, amennyiben most jelentkezel valamelyik neves intézménybe. A legtöbb ember ilyenkor nagyon izgul, hogy vajon felveszik-e, hova veszik fel, melyik képzésre kerül be végül, jó helye lesz ott. Persze vannak jópáran, akik 480 ponttal, magabiztosan várnak arra a bizonyos SMS-re, hogy felvették őket a 350 ponthatáros mérnöki képzésre, de valljuk be, az ilyen géniuszok a „kisebb közösséget” testesítik meg.

 

 

A központi ponthatárok meglepően barátiak lettek idén: a BGE karainak népszerű képzései közül (turizmus-vendéglátás, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás) a legtöbbnél 400 pontot kell minimum elérni ahhoz, hogy államilag támogatott helyre kerülj be, ettől egyébként a tényleges ponthatár sem szokott eltérni. Nem érdemes csüggedni azonban azoknak sem, akik nem érik el a minimum ponthatárt, ugyanis van lehetőség a képzés során is önköltségesről államira kerülni.

A legközelebbi fontos dátum a sorrendmódosítás, amit valószínűleg mindenki kívülről fúj, aki még nem biztos abban, hogy merre is szeretne elindulni. Ez a dátum július 8-a, utána lezár a rendszer, és a legelső olyan helyre kerül mindenki, ahol eléri az adott pontszámot. Érdemes átgondolni, hiszen csak egyszer lehet módosítani a sorrendet.

A legjobban várt időpont, a ponthatárok kihirdetése és az ezzel járó SMS, ami idén július 22-én érkezik. Jó hír, hogy már megvan a hivatalos helyszín a Pont Ott Parti-ra is, a ponthatárokat és felvételiket megünneplő hatalmas bulira. Szerencsére idén sem marad el és az ELTE lágymányosi campusán kerül majd megrendezésre. Sajnos pontos programlistánk még nincs, de hamarosan ez is várható. A boldog egyetemi évek kezdete előtt még a fesztiválokon is van lehetőség bulizni: lesz például Effott a Velencei-tónál, melyet idén augusztus 11. és 15. között szerveznek. Jelenlegi helyzetre való tekintettel a biztonság kedvéért védettségi igazolványt mindkét helyre vigyél magaddal!

A legfontosabb dolog azonban az, hogy ne aggódj! Most se, a sorrendmódosítás előtt, és akkor sem, amikor hivatalossá válik, hogy egyetemista leszel. Igen, teljesen más lesz, de biztosíthatlak arról, hogy sokkal jobb lesz, mint a középsuli volt. Ki fog tárulni a világ, sok új embert ismersz majd meg és remek élményekkel fogsz gazdagodni. Sőt! Esetleg még, az eddigiekkel ellentétben, valami olyat is fogsz majd tanulni, ami érdekel. Ne feledd: „Pont” jó helyed lesz, bárhova is kerülsz!