Az egyetemre való felvételikor a megfelelő egyetem és szak kiválasztása a legtöbb felvételiző számára minden, csak nem egyszerű. Általában ilyenkor mindenki igyekszik minél több szempontot figyelembe venni a végső döntés előtt. Kétségtelenül a legfontosabb kérdés az, hogy a diploma megszerzését követően ki mennyire fog értékes, naprakész és a munkáltatók számára is vonzó tudással rendelkezni, azonban a jelentkezés előtt érdemes lehet mindezeken kívül egyéb szempontokat is figyelembe venni. 

 

 

Egy ilyen szempont lehet például az egyetem nemzetközi kapcsolatain keresztül felmerülő olyan lehetőségek, amelyekkel a hallgatók közvetlenül is élhetnek. Az egyetemi tanulmányaik alatt sokan terveznek a hallgatók számára elérhető programok (főként Erasmus) keretein belül egy-egy félévet egy külföldi felsőoktatási intézményben eltölteni. Ezen tervet szem előtt tartva pedig igen fontos lehet, hogy egy adott egyetem mennyire rendelkezik kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal. Jelenleg a BGE-ről mindhárom kart figyelembe véve elmondható, hogy az Erasmus partnerintézményei között több mint 20 különböző ország egyetemei képviseltetik magukat.

Egy további érdekes szempont lehet a megfelelő szak kiválasztásakor, hogy a tanórákon kívül a hallgatóknak milyen egyetemi diákszervezetekhez van lehetősége csatlakozni. Egy diákszervezethez való csatlakozás rengeteg pozitívummal járhat, többek között hozzájárulhat az egyén szakmai fejlődéséhez, de diákszervezeti tagként jó eséllyel lehet értékes kapcsolatokra is szert tenni. A BGE kapcsán fontos megjegyezni, hogy az egyetem mindhárom karán működik hallgatói önkormányzat, valamint szakkollégium, de ezen felül is számos diákszervezet várja az érdeklődő hallgatók jelentkezését (pl.: Külker Sport Fun, Business IT Club, vagy éppen a Tourism Club of BGE).

Egy másik eltérő aspektus lehet, hogy az egyetemen van-e lehetőség duális képzésen való részvételre. Egy duális képzés keretein belül már az egyetemi tanulmányok alatt is munkát végez a hallgató, ez pedig később nagy előnyt jelenthet, hiszen így a diploma megszerzésekor már többéves, releváns munkatapasztalattal léphet be a munkakeresők világába. Jelenleg a BGE több szakán is van lehetőség duális képzésen való részvételre, ugyanis az egyetem immáron több mint 40 vállalati partnerrel áll együttműködésben.

Végül, de nem utolsó sorban nagy segítséget jelenthet egy szak kiválasztásakor a hozzá kapcsolódó mintatanterv áttekintése. A mintatanterv egy adott szak esetében a teljes képzésre vonatkozóan ad tájékoztatást arról, hogy a képzésen lévő hallgatóknak mely tantárgyakat kell teljesíteniük a diploma megszerzése felé vezető úton. Ha tehát valaki egy bizonyos képzés kapcsán részletekbe menően szeretné már a jelentkezés előtt tanulmányozni, hogy hozzávetőlegesen mire számíthat a sikeres felvételi esetében, vagy esetleg két szakot akar alaposan összehasonlítani, érdemes a mintatantervet böngésznie. A BGE szakjainak legfrissebb mintatantervei ide kattintva érhetőek el.

Bízunk benne, hogy ezen rövid összefoglaló némi segítséget nyújt számotokra a megfelelő döntés meghozatalához.