Galambos Gergő 2021-ben diplomázott a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Turizmus-vendéglátás alapszakán. Tanulmányai során számtalan nemzetközi versenyen ért el kimagasló eredményt.

Miért a BGE-t választottad és miért pont a Turizmus-vendéglátás szakot?

Tudom-tudom, elsőre nagyon sablonos válasznak fog hangzani, de minden onnan indult, hogy nagyon szeretek utazni, idővel pedig elkezdett érdekelni az egész turisztikai iparág háttere. Turistaként ideális esetben annyit él át az ember, hogy kiválaszt egy számára megfelelő desztinációt, előre leszervez pár dolgot. Például hogy miként jut oda, hol fog lakni, illetve hogy milyen programokon kíván részt venni. Innentől pedig annyi a feladata, hogy jól érezze magát. Ám ahhoz, hogy mindez a gyakorlatban is így történjen, rengeteg ember összehangolt munkájára van szükség, ezek a különböző munkakörök pedig sokszor merően eltérő kompetenciákat igényelnek. Gondoljunk csak bele, egy szálloda esetében igen fontos, hogy egy recepciós vendégcentrikus szemlélettel rendelkezzen és jó problémamegoldó legyen, míg egy szálloda pénzügyi osztályán dolgozó munkavállaló esetében fontos az analitikus gondolkodásmód és a jó elemzőkészség. Összegezve, ennek az igen komplex és pezsgő iparágnak szerettem volna valamiképp a részesévé válni, ezért választottam ezt a szakot. A BGE mellett pedig azért tettem le a voksomat, mert többen is dicsérték az egyetem hallgatóbarát és gyakorlatias képzéseit.

Minek köszönhetően kezdtél el tanulmányi versenyekre járni?

Tanulmányaim második félévében csatlakoztam a Gundel Károly Szakkollégiumhoz, ezáltal pedig számtalan új lehetőség került a látóterembe, például a tanulmányi versenyek. Érdekelt, hogy más hallgatókhoz képest hol tartok, ennek feltérképezésére pedig remek lehetőséget biztosított az effajta megmérettetéseken való részvétel. Egy versenyen való indulás azért is hasznos szerintem, mert már a felkészülés során is érdekes tudásra lehet szert tenni, nem is beszélve magáról a versenyről.

Vannak versenyek, melyek különösen kedvesek voltak a számodra?

Egyetemi tanulmányaim során háromszor is volt lehetőségem külföldi versenyen részt venni, először Hollandiában, aztán Dél-Koreában, végül pedig Németországban. Ezt a három versenyt mindenképpen a „legkedvesebb” kategóriába sorolnám. Egy ilyen esemény során mindazon túl, hogy világot lát az ember, rengeteg hasznos tapasztalatra is szert tehet, továbbá sok hasonló érdeklődési körű és „jófej” embert ismerhet meg. Ami pedig csak hab a tortán, hogy mindhármat az egyetem finanszírozta, tehát még csak pénzembe se kerültek ezek az utazások.

A befektetett plusz munka úgy érzed, megtérült?

Abszolút. Ezek mind élmény, mind tapasztalat terén rengeteget adtak. A tanulmányok kapcsán pedig azt vallom, hogy a tanórák keretein belül megszerzett elméleti tudást valahol a gyakorlatban is meg kell mérettetni, erre pedig abszolút alkalmas egy tanulmányi verseny.