A sokak számára ismert Erasmus program lehetőséget nyújt a felsőoktatásban tanuló diákok számára, hogy tanulmányaikat részben külföldön végezzék. Egyetemünk egyik hallgatója, Kammermann Ádám a következő félévben a németországi Aachenben fogja folytatni tanulmányait. Az elkövetkezőkben vele olvashattok egy interjút, amelyben az Erasmusra való jelentkezésről és a kiutazás előtti teendőiről kérdeztük.

 

Miért szerettél volna mindenképp egy félévet külföldön tanulni?

Még gimnazista voltam, amikor a németországi Mainzban az Erasmus hónapjait töltő barátomat látogattam meg. Annyira megtetszett, hogy már akkor eldöntöttem, hogy ha lesz rá lehetőség, akkor én is szeretnék egy félévet külföldön tanulni. A rengeteg programlehetőség, új emberek megismerése és természetesen tanulmányi szempontok is közrejátszottak a döntésemben.

Mit érdemes tudni a jelentkezés menetéről?

Első vizsgaidőszakom végeztével kezdtem el érdeklődni a program iránt. Az egyetem partnerintézményei közül a németországi Aachen városában található egyetem volt a legszimpatikusabb. 2021. február elején pedig leadtam a jelentkezésemet és mellé egy motivációs levelet is csatolnom kellett. Március végén már jelezték, hogy egy év múlva ott kezdhetem meg a tavaszi félévemet.

Miután megtudtad, hogy sikerült elnyerni a pályázatot, milyen teendőid voltak?

Mivel a pályázat elnyerése és az utazás között sok idő telt el, nem azonnal kezdődött az ügyintézés. 2021 őszén vette fel velem a kapcsolatot a német egyetem. Ezzel párhuzamosan itthonról is folyamatosan kaptam az információkat a teendőkről.

Hogy látod, akár a jelentkezéskor, akár az utazást megelőzően mi a legidőigényesebb, legkomolyabb szervezést igénylő feladat?  

A legidőigényesebb teendő véleményem szerint a megfelelő helyszín kiválasztása. Nekem több szempontból is erős kötődésem van Németországhoz, úgyhogy mindenképpen itt szerettem volna megtalálni a megfelelő egyetemet. Ami még nagyon fontos, hogy az ügyintézés kapcsán a határidők betartására kell a legjobban odafigyelni, ugyanis konkrétumok nincsenek rögtön az elején, ezért közvetlenül a kiutazás előtt merül fel az egyre több intézni való feladat. Ilyenkor kell kialakítani az órarendet, illetve megoldani a lakhatás kérdését.

Ha bármilyen kérdésed felmerült, kihez tudtál fordulni a BGE-n belül?

Schrauf-Csizmadia Erzsébettel vettem fel a kapcsolatot a legelején, de emellett Réthi Gábor és Kopasz Károly is hasznos előadásokat tartott a programról és a jelentkezés menetéről. Nagyon segítőkészek voltak mindannyian!

Sok sikert és eredményes félévet kívánunk Neked!