Biztos te is hallottad már sokaktól vagy láttad az amerikai filmekben, hogy az egyetemisták sokat buliznak. Miért is tehetik ezt meg?

Egyrészt azért mert már elmúltak 18 évesek, sokan elköltöztek otthonról kollégiumba vagy albérletbe, így a szüleik már nem szólnak bele mivel töltik a szabadidejüket.

Bár az egyetemen is van heti órarend, nem annyira szigorú, mint a középiskolában. Nem kezdődik minden reggel 8-kor tanóra. Az egyetemen két féle óra van: előadás és gyakorlat. Az előadások lehetnek akár több száz fősek is, és nem kötelező bejárni (bár az oktatók törekszenek arra, hogy érdemes legyen bemenni). A gyakorlatok hasonlítanak jobban a középiskolai órákra, mert ezeken 15-30 fő szokott egyszerre részt venni, és általában egy félévben csak 3-szor hiányozhatsz róluk. Szóval ez ad egy kis rugalmasságot az időbeosztáshoz. Pl. hogy az ember ne menjen be egy átbulizott éjszaka után a másnap reggeli előadásra.

Na és persze ott van az állandó csábítás, hogy a nagy egyetemi városokban az iskola mellet kiépültek az egyetemi szórakozóhelyek is, ahol mindig össze lehet futni egy-két ismerős arccal. Plusz az egyetemi hallgatók, szervezetek, kollégiumok is szoktak rendszeresen bulikat szervezni. Ezek kikapcsolódásra és kapcsolat építésre is jók.

A tanév az elsőéveseknek a gólya táborral kezdődik, aminek az utóbbi időben elég rossz a sajtója. Pont ezért az egyetemek egyre szigorúbban veszik, hogy ne fordulhasson elő egy-egy botrányos eset. Nagyon hasznosak ezek a táborok, hiszen itt megismerkedhetsz a jövendő csoporttársaiddal és tájékozódhatsz olyan praktikus dolgokról is, mint az, hogy Neptun, hogyan vedd fel az óráidat, melyik tanárnál mire kell figyelni, ami a későbbiekben életmentő lehet. No meg persze az este mindig a játéké és a bulié.

A szorgalmi időszak alatt általában az első 10-12. hétben szokott több buli lenni.  A legtöbb helyen csütörtökre szervezik, mert pénteken sokan haza utaznak a családjukhoz.

Ezt követi a vizsgaidőszak, amikor a partyk száma kicsit lecsökken, de persze a vizsgaidőszakot is ünnepléssel kell zárni.

Persze a sok buli között el lehet veszni a tanulmányokban, sok tehetséges fiatal esett áldozatául ennek a csábításnak és maradt ki az egyetemről. Így érdemes kitapasztalni, hogy mennyi dorbézolás fér még bele, hogy azért az egyetemet is el tudd végezni. Mivel sok a jó lehetőség, ne bánd, ha kimaradsz egy két buliból, lesz másik.