Mit csináljunk, és mit kerüljünk az első hetekben?

Hogy hogyan lehetsz tökéletes kolléga? Fogalmam sincs. Viccet félretéve, talán nincs olyan, hogy tökéletes kolléga. Mindenkinek megvan a maga rigolyája, szokása, amely mások számára fura lehet, vagy éppen nem kedvelt. A munkahelyi közösség egy igazi ékszerdoboz, ahol a legfényesebb gyémánttól a tengerparti kavicsig mindenféle személyiség megtalálható. Hogyan legyél Te az iroda smaragd drágaköve? Nézzük! ?

Observing Northern Lights GIF by LEGO - Find & Share on GIPHY

Mindenki szeretne olyan személy lenni az irodában, aki központi figura, a poénok Deák Ferenc tere, a jókedv startpisztolya. Ezt a pozíciót türelmesen, nyugodtan ki kell várni, nem szabad semmit erőltetni, egyből a mély vízbe dobni magad. Természetesen vannak kivételek, ha mondjuk Te egy született stand-up comedy-s vagy, akkor a helyzeted kész főnyeremény, de tegyük fel, hogy nem vagy, jó? 😕

Első nap, kedves bemutatkozás, esetleg segítségnyújtás itt-ott, ezek a napok még nem igazán a munkáról szólnak, sokkal inkább az integrálódásról. Ilyenkor tanácsos röviden bemutatkozni a többieknek, esetleg a közös ebédhez, vagy egyéb szünet körökhöz csatlakozni, bár ez természetesen a kedves kollégáktól is függ, hiszen az első benyomás a legfontosabb, de semmiképp se nyomulj túlzottan azt az új osztálytársnál sem szereted, nemde?! Lényeg, hogy bármit mondasz, tedd megfontoltan, kétszer gondold át, hogy mit szeretnél kérdezni, hiszen, ha látják egy kollégán, hogy igazán talpraesett, megbízható akkor a későbbiekben csak profitálni tud ebből. Fontos a nyitottság is, akármilyen feladatról vagy tevékenységről van szó. Elsősorban azért, mert ezekből is rengeteget lehet tanulni, másrészt, mert így könnyebben belelátsz céged mindennapjaiba, ezáltal sokoldalúbb leszel pikk-pakk!  ?

Az első időszakban különösen fontos a pontosság, talán jobban is mint gondolod! Ha látják rajtad, hogy egy lelkiismeretes munkatárs vagy, előbb bevonnak mindenféle projektbe, ötletelésbe, feladatba, vagy akár a munka utáni bulikba is!

Office Laughing GIF - Find & Share on GIPHY

Mindent összefoglalva add önmagad, kerüld a túlzott nyomulást. Fontos a nyitottság, pontosság, valamint (talán a legjobban!!), hogy talpraesett legyél! Ha ezeket betartod, pár hónap, és ott találod magad a munkahelyed közös berkeiben, brigádjaiban, ahol a rengeteg munka utáni program, jókedv és az új haverok tárt karokkal várnak! ?