Egy idegen nyelv ismerete ma már alapvetésnek számít, de ha érdekelnek a nyelvek és többet is megtanulnál közülük, érdemes lehet a leendő munkádban is kamatoztatnod tudásod.

Nyelvet tanulni már csak azért is megéri, hogy ne kelljen várnod kedvenc sorozatod feliratára vagy szinkronjára, kommentelhess Instán az általad követett sztárok képei alá, vagy megértsd az étlapot, ha külföldi étteremben jársz. A munkaerő-piacon azonban egyre több helyen várják el, hogy ne csak magyarul és angolul (vagy németül) beszélj. Ha egyébként is úgy tervezted, hogy nem állsz meg egynél, érdemes elgondolkodnod azokon a karrierlehetőségeken, amelyekhez több idegen nyelv ismeretére van szükség.

Nyelvtanár

Ha szeretnéd továbbadni a megszerzett tudást, azt nyelvtanárként teheted meg legkönnyebben. Nemcsak általános- vagy középiskolában taníthatsz, hanem nyelviskolában is elhelyezkedhetsz, amin keresztül akár cégeknél is tarthatsz órákat, de magánórákat is adhatsz.

Idegenvezető

Akár Magyarország látványosságait szeretnéd bemutatni a turistáknak, akár külföldre utazgatva mesélnél egy adott ország nevezetességeiről, idegenvezetőként mindenképp szükséged lesz nyelvtudásra.

Tolmács

Sok helyen az angol alap, emellé kell még egy nyelvet választanod, akár szinkrontolmácsként, akár konszekutív tolmácsként képzeled el magad a jövőben. A gyakran beszélt nyelvekre (angol, német, francia) nagyobb a kereslet, viszont a fizetések valamivel alacsonyabbak, mint ritkább nyelvek esetén (pl. skandináv nyelvek), melyeket azonban kevésbé is keresnek.

Fordító

Ahogy a tolmácsnál, általában a fordításnál is kötelező az angol, ami mellé még egy idegennyelvre lesz szükséged, illetve az anyanyelvedet is kiemelkedően kell ismerned. Szakfordítóként specializálódhatsz műszaki területre, EU-s, bírósági, orvosi szövegekre, vagy akár videójátékokra is, de ha művészi vénád van, a műfordítás felé fordulj.

Idegen nyelvi lektor

Nem vonz maga a fordítás, de precíz vagy és kiválóan tudsz idegen nyelven? Érdemes elgondolkodnod a lektoráláson. A lektor nemcsak nyelvileg, hanem szakmailag is ellenőrzi a kiadásra váró szöveget, így igen nagy felelősséggel jár ez a munka.

Légiutas-kísérő

Kinek ne fordult volna meg a fejében, hogy a mindennapjaihoz hozzátartozzon a felhők felett repülés és az izgalmas helyekre utazás? Ha ilyen karrierről álmodsz, nagyon fontos, hogy szuperül beszélj idegen nyelveket – és ez csak egy a sok feltétel közül. Tudj meg többet egy stewardess életéről az Utazómajom blogján!