Munka és suli – hogyan működik egyszerre?

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, ha az egyetemi életben munkát szeretnél vállalni. Fontos, hogy mérlegelj, mire szeretnéd szánni az időt, hiszen a tanulás is fontos!

Belefér az idődbe?

A munka nagyon sok időt elvesz, így még a legjobbaknak is figyelni kell az időbeosztásra, hogy az iskolai teendők se szoruljanak a háttérbe. A nappali tagozatos egyetemisták órarendje többé-kevésbé szabadon állítható össze, ráadásul az előadások látogatása általában nem kötelező, de az ott leadott anyagból le kell vizsgázni, ami nem könnyű, ha valaki egy munkahelyen ül egész félévben az órák helyett.

Munka-kompatibilis az órarended?

Ha tudod, hogy részmunkaidőben fogsz dolgozni az egyetemen, próbáld megtervezni az órarended a munka köré. Vedd fel az órákat tömbösítve, egymás után, ne napközben szétszórva. Ha csak reggeli előadásaid vannak, akkor délutánra és estére tudsz munkát vállalni, és fordítva. Az összeállított órarendet mutasd meg főnöködnek, így ő is könnyen tud majd tervezni.

Használd ki a szüneteket

A hétvégék és szünetek alapvetően a szabadidőről szólnak, de ha nem bánod, hogy elvesznek ezek az alkalmak, nyugodtan vállalj be munkát. Gyakran a hétvégéken és ünnepnapokon sokkal magasabb bért is fizetnek, mint a hétköznapokon. Ilyenkor a legnehezebb dolgozni, amikor minden barátod pihen és szórakozik, de az extra zsebpénzért és tapasztalatért mindenképp megéri.

Maradj a területeden

Ha már elkötelezted magad a részmunkaidős munkavállalás mellett, válassz olyat, ami kapcsolatban áll tanulmányaiddal, vagy azzal, amit a későbbiekben szeretnél dolgozni. Ez közelebb vihet karriercéljaid megvalósításához, hiszen egy lépéssel közelebb leszel a vágyott álláshoz, mint azok, akik semmiféle szakmai tapasztalattal nem rendelkeznek.

Ne menjen az egyetem rovására

A munka melletti tanulásra ki van dolgozva egy módszer, a levelező tagozat. Ebben az esetben tömbösítve vannak az órák péntek délután és szombaton, így a hallgató részt tud venni rajtuk akkor is, ha hét közben teljes állásban dolgozik valahol.

 

Fejes Laura