Akkor is érhet meglepetés, ha úgy érezzük, hogy a baráti körünk és a családtagjaink elegendő információval láttak el minket az állásinterjúkkal kapcsolatban. Most „beszéljünk” egy kicsit az alapokról, hogy biztosan ne érjen semmilyen meglepetés!

Mielőtt elindulnál az állásinterjúra, győződj meg arról, hogy pontosan tudod, hol és mikor zajlik az interjú, és a kapcsolattartó személy nevét. Nagyon ciki, ha a portán megkérdezik, hogy kihez érkeztünk, és nem jut eszünkbe az illető neve. A találkozóra 5-10 perccel korábban érkezz a megbeszélt időpont előtt.

Nyomozz egy kicsit a cég után!

Nincs annál kellemetlenebb, ha az állásinterjún valaki nincs tisztában azzal, hogy mi a profilja a cégnek. A személyes találkozás előtt keressünk rá a neten vállalat honlapjára. A legtöbb vállalkozás (főként a nagyobb multik) az úgynevezett „küldetésükről” is nyilatkoznak itt.

Ismerjük önmagunkat!

 Az álláskeresés során a tulajdonságainkról, képességeinkről, a terveinkről kell beszélnünk. Sőt be kell bizonyítanunk, hogy minden igaz, ami az önéletrajzunkban szerepel. Meg kell találni az arany középutat, hogy pozitív képet fessünk magunkról. Nem szabad túlozni, és mindenáron lenyűgözni az interjúztatót. Az sem szimpatikus, ha unottan válaszolunk, mert motiválatlannak tűnhetünk.

Készüljünk fel a kérdésekre!

 Vannak általános kérdések egy állásinterjún, ezekre fel lehet készülni. Nem szabad azonban bemagolni a személyiségünktől teljesen eltérő válaszokat, vagy épp a sablonokat, mert elveszítjük a hitelünket. Ezen az oldalon böngészhetsz a kérdések körül: https://www.profession.hu/cikk/20140701/-kedvenc-kerdes-az-allasinterjun/4357

Ne trükközzünk!

 

Néha előfordul, hogy valaki tárgyalóképesnek állítja be az egyébként csak társalgási szintű nyelvtudását, és jó csapatjátékosként beszél magáról, miközben valójában képtelen együtt dolgozni másokkal. Persze a legjobb arcunkat kell mutatni, de hazudni tilos!

 

Tegyünk meg mindent a pozitív első benyomásért!

Az egyszerű, ápolt megjelenés minden típusú állásinterjún kötelező, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Az erős smink, sok parfüm, hatalmas ékszerek vagy extravagáns öltözék ugyanannyira visszataszító lehet, mint az ápoltatlanság. A kézfogásunk legyen erős és határozott! A szemkontaktus és a testtartás is lényeges. Önbizalomhiányt mutat, ha görnyedten ülünk.

A nem interjúra való dolgokat mellőzzük!

A magánéletünk témái – az anyagi helyzetünk, gyereknevelés vagy épp a szerelmi ügyeink – nem tartoznak a cég HR-esére. Vizet, kávét vagy teát csak akkor szabad elfogadni, ha tudjuk magunkról, hogy idegességünkben nem fogjuk fellökni a csészét, nem nyelünk félre, és nem támad köhögési rohamunk.