Ha karrierépítésről van szó, először mindenkinek a pénz ugrik be, és az, hogyan lehetne minél nagyobb a jövedelmünk. Aminek a leginkább fel kellene merülni ilyenkor, az az, hogy mi a legtesthezállóbb munka a számunkra, mi az, amit szeretnénk csinálni, majd annak, hogy megtaláljuk a harmóniát a hivatásunk, és a mindennapi teendőink között.

Tehát, ez az egész döntések sorozatából áll. Már óvodás kortól fontos kérdések foglalkoztatják a szülőket, és a fiatalokat egyaránt:

  • Melyik középiskolában, illetve egyetemen megszerzett tudással lehet az életben a legjobban érvényesülni?
  • Melyek azok a képességek, amelyekre érdemes jobban figyelni és fejleszteni a pályaválasztás során?
  • Melyik szakma az, amiben otthon érezzük magunkat, amiben nap, mint nap dolgozni szeretnénk?

Ezeket, és az ehhez hasonló kérdéseket jól át kell gondolni, nem szabad elhamarkodva dönteni, hiszen a jövőnkről beszélünk ilyenkor.

Íme, néhány hasznos tipp karrierépítéshez:

Miután megtaláltuk a nekünk megfelelő szakmát, figyelnünk kell arra, hogy fokozatosan lépkedjünk a ranglétrán, hiszen veszélyes fiatalon, és hirtelen a „csúcsra” jutni (a türelem jó barátunk).

Célszerű azonban előre gondolkodnunk, mit szeretnénk csinálni, mondjuk három, esetleg öt év múlva. Hol szeretnénk elképzelni magunkat, milyen munkakörben és beosztásban. Ehhez nyújtanak segítséget például a pályaorientációs tanácsadások.
Folyamatosan képezni, fejleszteni kell magunkat, illetve a képességeinket, hogy több mindent tudjunk csinálni, több dolgot ki tudjunk próbálni, ezáltal érdekesek maradjunk.

A legfontosabbat a végére hagytam, ha azt csinálod, amit szeretsz, baj nem lehet.