Nem sikerült a felvételid, és most azon stresszelsz, hogyan tovább? Nyugi… Ez nem a vég! Segítek, hogyan kerülj ki ebből a helyzetből is jól.

Ülj le és gondold végig a jövődet!

Tedd meg ezt már azelőtt, hogy jelentkeznél az általad kiválasztott egyetemekre vagy főiskolára… Hogy miért? Ennek egyszerű oka van: az élet  tele van meglepetésekkel, és bizony, néha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd. Ha van B-terved, és felkészültél egy-egy alternatívával.

A gap year szépsége és kockázata

Bár Magyarországon ennek nincs különösebben hagyománya, az érettségi utáni egyéves pihenés  kimondottan népszerű Észak-Amerikában, Új-Zélandon vagy épp Nagy-Britanniában. Egy ilyen szünet rendszerint költséges dolog , lévén hogy  nem munkával töltöd el ezt a cirka 12 hónapot, hanem tapasztalatszerzéssel, utazással, vagy jótékonykodással. Törekedj arra, hogy ezt az időszakot hasznosan töltsd el, mert a túl hosszú és túl intenzív pihenésnek is meglehet később a böjtje. Mi lehet annál hasznosabb, minthogy a szóban forgó időszakban továbbképzed magad, és hogy gondoskodsz a saját fejlődésedről?

A tandíjmentes szakképzés

Avagy az OKJ-s képzés mint az egyik legjobb alternatíva azoknak, akiket nem vettek fel egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, de azért tovább szeretnének tanulni. Az Országos Képzési Jegyzék lényegében egy lista, amely az államilag elismert szakképesítéseket tartalmazza. Az éppen aktuális jegyzéket ezen a linken nézheted meg, és a rendszernek több előnye is van:

  • nemzetközileg elfogadott képesítést ad
  • viszonylag gyorsan elvégezhető
  • két szakképesítés ingyen megszerezhető
  • felvételi helyett csak kritériumok vannak
  • bizonyítványt ad

Felettébb jó alternatíva, nemde? Szerintem nem rossz!

Mi az, amit ne csinálj?

Egy dolgot feltétlenül kerülj el: a semmittevést. Annál ugyanis nincs rosszabb dolog! Amennyiben úgy érzed, hogy bizonytalan vagy, akkor is érdemes utánajárni a dolgoknak, és nem kell félni attól sem, ha meg kell kérdezni egy-egy idősebb barátot vagy családtagot. Biztosan lesz pár jó ötletük, és a tapasztalatuk miatt érdemes odafigyelni a véleményükre. A legfontosabb azonban mindig az, hogy készülj több tervvel, és légy tudatos a továbbtanulásodat illetően. Elvégre ezen múlik a jövőd.