Egy előző bejegyzésben már írtunk Nektek az Erasmus ösztöndíjról, mellyel az egyetemisták tanulmányaik alatt egy vagy kétfélévet külföldön is tudnak tanulni. Miről is szól egy ilyen utazás? Azt saját tapasztalatom alapján tudom elmesélni.

Emlékszem január 3-án indultam egy olyan országba, ahol még sosem jártam, azért, hogy fél évet ott tanuljak. Még belegondolni is furcsa volt. Nem tudtam mire számítsak.

Egy kis városba, a télapó hivatalos városába Rovaniemibe érkeztem, ahol mindent hó borított és olyan volt, mint egy karácsonyi mese. Szerencsém volt, mert a szállásom egy olyan háztömbben volt, ahol csak cserediákok voltak. Tartottam tőle, hogy leszek meg egy lakásban 4-5 idegen, ráadásul különböző nemzetiségű lánnyal. Szerencsére hamar összebarátkoztunk, rengeteget nevettünk. Az egész olyan volt, mint egy véget nem érő sítábor. Két hét után az volt az érzésem, hogy most már hamarosan biztos haza kell menni. De nem kellett!

Fél évre ugyan de kialakítottuk az életünk ebben a hólepte városban, ami nagyon más volt mint a budapesti életem. Megtanultam például hóban biciklizni, mivel minden nap így jártam az egyetemre.

A legtöbb órám külföldi hallgatókkal volt, érdekes módon finnekkel nem nagyon „keveredtünk”. Megvolt a saját kis „erasmusos közösségünk”, így könnyen lehetett találni olyan embert, akivel elmehettünk együtt kirándulni, túrázni.

Emellett rengeteget buliztunk. Három szórakozó hely volt a városban így könnyű volt ismerős arcokba botlani esténként. Előtte házibulit csaptunk valamelyik lakásban, mivel mindenki cserediák volt a háztömbben nem kellett aggódni, hogy zavarunk másokat.

Tanulni a lakásban ennyi ember között nem nagyon tudtunk, viszont remek könyvtár volt az egyetemen, ahol lehetett csoportban és egyedül is tanulni.

Bár az Erasmus általában sok bulizásról is szól. A tanulást sem szabad elhanyagolni, márcsak azért sem mert elveszítheted az ösztöndíjat, ha nem teljesítesz elég kreditet. Ha szerencséd van tudsz olyan kurzusokra jelentkezni, amiket kifejezetten erasmusos hallgatóknak indítanak és figyelembe veszik, hogy nem az anyanyelveden tanulsz.

Az elején fárasztó lehet, hogy minden óra idegen nyelven van. Aztán a nagyobb kihívás, amikor pl. szóban kell előadni ugyan ezen a nyelven vagy esszét írni. Emellett meg kell tanulni megérteni a különböző nációk akcentusát és nem kinevetni őket.  J Cserébe megismerheted az ő véleményüket és tapasztalataikat, világnézetüket, ami rendkívül izgalmas lehet.

Ezek után nehéz visszacsöppenni a régi megszokott életünkben. Szerencsére a mai technika mellett könnyebb tartani a kapcsolatot a külföldi barátokkal is. Ne feledjük, hogy remek alkalom lehet az utazásra, hogy elmenjünk meglátogatni őket!

Ha szeretnél belepillantani ebbe az életérzésbe, nézd meg a lakótársat keresünk című filmet!

https://www.youtube.com/watch?v=AsvJFtUDfl0