Friedel Dorottya, a BGE-KVIK kereskedelem és marketing szakos hallgatója, tanulmányait angol nyelven folytatja. Így nemcsak rengeteget fejlődik a nyelvtudása, de óriási lépéselőnnyel indul a majd a munkaerőpiacon is. Sőt, még oroszul is tanul! Egyik legkedvesebb egyetemi élménye a Szerencsi Csokigyárhoz kötődik, ahol csokoládét ellenőriztek egy gyárlátogatáson.

Olvasd tovább!

Mesélj egy kicsit magadról!

A BGE-KVIK kereskedelem és marketing szakára járok, azon belül pedig a kereskedelmi kommunikáció specializációt választottam. A tanulmányaimat angol nyelven folytatom, és emellett oroszul is tanulok. Egészen kicsi korom óta tudom, hogy szeretek tanulni és új dolgokat megismerni. Amikor közeledett a gimnázium vége, nagyon érdekelt, hogy vajon milyen lehet egyetemre járni.

Miért a BGE-t választottad végül? 

Mivel a gimnázium végén csak abban voltam biztos, hogy mi az, amivel egyáltalán nem akarok foglalkozni, egy olyan képzést próbáltam választani, amivel sokféle területen lehet később elhelyezkedni. Az iskola szimpatikus arculata és az ismerősök ajánlása mellett végül azért is döntöttem a BGE mellett, mert lehetőséget biztosítanak idegen nyelvű képzésre. Sőt, további nyelveket is lehet tanulni.

Milyen előnyei vannak, ha valaki idegen nyelvű képzésre jár?

A teljes képzésünk angol nyelven zajlik. Ez azt jelenti, hogy a közgazdaságtantól a matematikán át, egészen a reklám és médiakutatásig, minden tárgyat az adott nyelven tanulunk. Ezáltal természetesen nagyon sokat fejlődik a nyelvtudásunk. A tanulmányaink végén, a diploma mellé pedig szakmai felsőfokú nyelvvizsgát kapunk. Ennek köszönhetően hatalmas előnnyel indulunk a munkaerőpiacon. A másik pozitívum, hogy rengeteg külföldi hallgatótársunk van. Sokat tanulunk tőlük a saját kultúrájukról és színesítik az órákat is, hiszen saját tapasztalataikat, élményeiket is megosztják velünk.

Nyilván közös élményeitek is vannak…

Igen. Az egyik legjobb élményem az volt, amikor egy tanulmányi út keretei között közösen ellátogattunk az ország egyik legnagyobb csokoládégyárába. Itt megismerhettük egy nagy nemzetközi cég mindennapi működését a gyártósoroktól kezdve egészen a menedzsmentig. Lehetőséget kaptunk, hogy személyesen beszélgessünk egy-egy részleg vezetőjével, és olyan érdekes dolgokat próbálhattunk ki, mint az elkészült termékek – vagyis a CSOKOLÁDÉ – minőségének ellenőrzése.

Ezek szerint bejött végül az egyetemista élet.

Abszolút. Szeretek ide járni, rengeteg új ismeretet szereztem, új barátságokat kötöttem magyarokkal és külföldiekkel egyaránt. Azt is nagyon jónak tartom, hogy az egyetem az államilag támogatott hallgatók mellett az önköltségeseknek is számos ösztöndíj-lehetőséget biztosít.

Tervezed, hogy még a tanulmányaid alatt külföldre menj valamilyen ösztöndíj keretében?

Határozottan igen! Szerencsére ebben az egyetem nagy segítséget nyújt az olyan ösztöndíjprogramok által, mint az Campus Mundi, vagy az Erasmus +.

Mit tanácsolsz a most felvételizőknek?

Leginkább azt tanácsolnám, hogy bármi mellett is döntenek, azt vegyék komolyan, ne sajnálják rá sem az időt, sem pedig a belefektetett energiát. Az egyetemi évek alatt pedig semmiképpen se maradjanak ki az iskolai programokból! És ami talán a legfontosabb, hogy ne féljenek elkezdeni idegen nyelven tanulni, mert sokkal könnyebb, mint amilyennek tűnik!

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!