Kezdjük az elején: a HR rövidítés az emberi erőforrások angol elnevezéséből (human resources) alakult ki, és így terjedt el itthon is. És hogy mit is csinál egy HR-es? Mindenkinek az állásinterjúk szervezése és lebonyolítása jut eszébe, de ennél összetettebb feladatokból áll a munkakörük.

Researcher: az ő feladata, hogy megtalálja a legmegfelelőbb jelölteket a betöltendő állásra. Átnézi az önéletrajzokat, az alkalmasnak tartott jelentkezőkkel tartja a kapcsolatot. Fontos, hogy legalább középszinten beszélj angolul, illetve remekül tudj keresni – és persze értelmezni az eredményeket.

HR specialista: a fontos döntések előkészítője. Munkaköri leírást készít, meghatározza a pozícióhoz tartozó kiadásokat és a szerződés típusát, javaslatot tesz a legmegfelelőbb hirdetési módra.

HR asszisztens/koordinátor: ha emberi erőforrások szakon végzel, jó eséllyel HR asszisztensként kezdhetsz dolgozni. Leginkább az önéletrajzok rendszerezése és a felettesed támogatása lesz a feladatod, de egyes helyeken a toborzásba is be fognak vonni.

HR munkatárs/generalista: általában 2-3 év szakmai tapasztalat után lehet valakiből HR munkatárs. Feladatai széleskörűek: a kiválasztástól a beléptetésen át a cafeteria rendszer működésén át mindent átlát és kézben tart.

Fejvadász/recruiter/toborzó: míg az előző pozíció feladataira a széleskörű ismeretek jellemzők, egy recruiternek inkább mélységében kell átlátnia a területét: az álláshirdetések feladásától az új alkalmazott beléptetéséig minden hozzá tartozik.

HR manager/Head of HR: ehhez a pozícióhoz minimum 5 év tapasztalat szükséges, illetve legalább egy idegen nyelv alapos ismerete. A HR vezető fogja össze és felügyeli a munkaügy, a bérszámfejtés, és a toborzás területét is, de hozzá tartozik a teljesítményértékelési rendszer kialakítása és az éves terv összeállítása is.

Ha szívesen foglalkoznál emberekkel, empatikus vagy, és kihívásnak éled meg, hogy megtaláld a legmegfelelőbb embert egy adott feladatra, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy HR-es legyél 🙂

A cikk írása során a hrbudapest.blog.hu, a hrportal.hu és a cvonline.hu összefoglalóit használtam fel.