Mikor eldöntitek, hogy milyen szakra jelentkeztek, több szempontot is figyelembe vehettek: van-e szükség emelt érettségire, nyelvvizsgára, miként tudtok majd elhelyezkedni, nagyjából milyen fizetésre számíthattok. Utóbbi két témának járunk most utána.

A cikkben a felvi.hu segítségével megnézzük, hogy a 10 legnépszerűbb alapszak egyikének elvégzése után milyen munkakörökben helyezkedtek el, illetve mennyi az átlagfizetésük. A felvi oldalán található anyagok a Diplomás Pályakövetés alapján készültek, és a diplomások „kora munkaerőpiaci életútjáról” számolnak be – tehát a munkatapasztalat növekedésével a betöltött munkakörök és a fizetések is változhatnak.

10. Turizmus-vendéglátás

A turizmus-vendéglátás alapképzés elvégzői általában recepciósként, asszisztensként, rendezvényszervezőként kezdenek a munkaerőpiacon. Kisebb arányban többek közt légiutaskísérőként, turisztikai irodavezetőként, Demi Chef de Partie-ként (egy adott konyhai részleg műszakvezetője) helyezkednek el. A teljes szakmatérképet itt találod. A szakon végzettek havi bruttó átlagjövedelme 252 023 forint.

9. Gyógypedagógia

A gyógypedagógia szakon végzettek bruttó átlagjövedelme 239 023 forint, és ezt nagy többségben gyógypedagógusi munkát végezve érik el. Akik nem ebben helyezkednek el, azok közül sokan gyermekfelügyelőként, felnőttképzési asszisztensként, fejlesztőpedagógusként, egyetemi oktatóként, családgondozóként dolgoznak.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a gyógypedagógusok 95%-a végez diplomás munkát, és csupán 1%-uk álláskereső.

8. Kereskedelem és marketing

Itt már szélesebb a paletta: bár legtöbben marketingmenedzserként, marketing asszisztensként, kereskedelmi menedzserként, termékmenedzserként, logisztikai ügyintézőként dolgoznak, találunk kontrollert, beszerzőt, kockázatkezelési szakkoordinátort és külkereskedelmi koordinátort is. Az átlagbér havi bruttó 328 033 forint.

7. Gépészmérnök

A gépészmérnökök a gyógypedagógusokhoz hasonlóan nagy arányban, 92%-ban végeznek diplomás munkát, bruttó átlagfizetésük pedig havonta 403 947 forint. A körükben legnépszerűbb munkakörök a tervezőmérnök, a folyamatmérnök, a konstruktőr, illetve az épületgépész mérnök.

 6. Pszichológia

A pszichológia szakon végzettek magas arányban tanulnak tovább mesterszakon: 86%-uk folytatja tanulmányait. Az alapszakon végzettek havonta bruttó 261 593 forintot vihetnek haza átlagosan. A túlnyomó többség pszichológusként dolgozik, de vannak, akik HR munkatársként, karriertanácsadóként, oktatóként helyezkednek el.

A következő részben az első 5 legnépszerűbb alapszakkal folytatjuk! 🙂