A sikernek nincs tuti receptje. Az élet során számos kihívás elé fogunk még kerülni, és a kérdés inkább az, hogy mennyire sikeresen tudunk megküzdeni ezekkel a kihívásokkal.

Ehhez nem elég 5-ösre felelni az iskolában vagy megírni a házi feladatot. Több kutató is megpróbálta összeszedni, hogy mik a legfontosabb életvezetési kompetenciák, az az milyen készségekre van szükségünk ahhoz, hogy sikeresen élhessünk. Ez nem csak a karrierünkre, hanem a magán életünkre is vonatkozik.

Az egyik ilyen dolog, amire szükségünk van a hatékony kommunikáció. Ez azért fontos, mert nagyon nagy hatással van a kapcsolatainkra, legyen szó családról barátokról, a párunkról vagy a munkatársainkról, a tárgyaló partnereinkről, vagy egy ügyéntézőről.

A másik érdekes terület az inkább saját magunkban keresendő, hogy mit kezdünk a belső konfliktusainkkal, dilemmáinkkal, hogyan dolgozzuk fel a kudarcokat? Mennyire bízunk magunkban?

Fontos tényező, hogy mennyire tudunk lelkileg és fizikailag is egészségesek maradni. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez azért nem olyan nagy dolog, de hosszú távon ezért is tennünk kell. Ez sokszor nem tudatos, hanem ösztönösen törekszünk arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben (ez az egészséges hozzáállás) De ahogy a bevezetőben is említettem, ahogy az életünk változik, úgy nekünk is változunk kell, ehhez szükség van a megújulásra. Amihez bármilyen kiábrándító tanulásra van szükségünk, persze nem iskolapadban könyvekből, hanem a tapasztalatokból, élményekből.

Nem szabad elfelejtenünk még egy fontos kompetenciát az életben:  a problémamegoldó képességet. Erre is szükségünk van az életünk minden területén, lehet ez egy szakmai kihívás vagy egy új élethelyzet. Egyrészt fontos, hogy érzelmileg, hogy reagálunk ezekben a helyzetekben, másrészt technikailag hogyan oldjuk meg a problémát. Valamikor logikára, van, amikor kreativitásra van szükség, de leggyakoribb, hogy mindkettőre.

Ezeket a készségeket általában tapasztalat útján tanuljuk meg, de vannak olyan képzések, tréningek, amik kifejezetten fejlesztik is ezeket a területeket. Ha van lehetőséged ilyenen részt venni érdemes kipróbálni!

Érdekesség:

Vajon a piálásból megállapítható-e, hogy valaki mennyire ügyesen vezeti az életét?

Egy magyar kutatásban megvizsgálták, hogy milyen összefüggés van az életvezetési kompetencia és az alkoholfogyasztás között. A kutatásból kiderül  az alacsonyabb és a közepes életvezetési kompetenciával rendelkező hallgatók, átlagosan több sört és töményet fogyasztanak, valamint gyakrabban rúgnak be, mint az átlag feletti életvezetési kompetenciával rendelkező társaik. A kutatás során úgy találták, hogy a vizsgált magas életvezetési kompetenciával rendelkező hallgatók körében gyakoribb az 5 pohárnál több pia elfogyasztása is.

Szóval csínyán az alkohollal, mert sokat elárulhat, arról mennyire sikeresen tudjuk menedzselni az életünket.

A kutatásról itt olvashatsz bővebben: http://www.feta.hu/sites/default/files/feta_5_eletszakaszok_hataran.pdf