Évről évre egyre többen kezdik meg tanulmányaikat a felsőoktatásban. A legtöbb középiskolában is arra készítik fel a tanulókat, hogy jó érettségit írjanak, hogy bekerülhessenek az egyetemre. Ezért sokan engednek a nyomásnak, hiába akar „tűzoltó lenni, vagy vadakat terelő juhász…” A szülők nagy része is próbál mindent megtenni azért, hogy a gyermeke diplomás ember lehessen.

Ezért sokan beadják a jelentkezésüket valamilyen felsőoktatási intézménybe és a legtöbben be is jutnak. Viszont van akit meglepetésként ér az egyetem világa, és/vagy rájönnek, hogy nem is érdekli őket az a szak, amire jelentkeznek és lemorzsolódnak. A lemorzsolódás aránya az első két félévben a legmagasabb, de utána is előfordul, hogy valaki nem folytatja tanulmányait és diploma nélkül hagyja el a szakot. Inkább csak becslések vannak arra, hogy mennyi a lemorzsolódó hallgatók aránya, kb. 30-40% közé taksálják az arányt. Ez viszonylag magas szám, azt jelenti, hogy kb. minden harmadik hallgató lemorzsolódik. Szóval, ha veled is megesik, nem kell kétségbe esni, nem vagy egyedül.

Mit tehetsz a lemorzsolódás ellen?

         Nézz utána pontosan hova jelentkezel! Miket fogsz tanulni azon a szakon? Milyen jellegű tantárgyaid lesznek? Pl. sokat kell majd számolni vagy magolni.

         Figyelj oda a követelményekre, az ügyintézésre és a szabályokra! Az egyetemen már nincs osztályfőnököd, aki figyel a tanulmányi ügyeidre és a határidőkre. Neked kell minél hamarabb képbe kerülni, hogy mit mikor, milyen szervezeti egységnél tudsz elintézni. Első órára mindig menj be, mert ott mondják el mik a tantárgyi követelmények! Miket kell beadni, mit kell tudni a vizsgára.

         Ne lazázd el! A felsőoktatásban sokkal nagyobb szabadságod van, te állíthatod össze az órarendedet, kevesebb az év közbeni számonkérés, több a buli. Osztd be jól az idődet, légy résen mielőtt, elhappolják a jó időpontban lévő órákat és vizsgaidőpontokat. Egy félévben átlagosan 30 kreditet ajánlott felvenni. Ha ettől nagyon eltérsz, veszélybe sodorhatod a tanulmányi előmeneteledet, hiszen vagy most leszel túlterhelt, ha túl sokat veszel fel, vagy később, amikor utol kell magadat érni.

         Keress barátokat! Meglátod jól fog jönni a beadandóknál és a vizsgáknál, amikor nem egyedül kell neki ülni a tananyagnak. Segíthetnek tájékozódni a vizsgatapasztalatokról is. Lehet, hogy pont ők fognak lelket önteni beléd, amikor elcsüggednél.

         Kapcsolódj egyetemi diák szervezetkehez! Ezeken keresztül sok mindent kipróbálhatsz, megismerhetsz a későbbi szakmáddal kapcsolatban. Lehet, hogy pont egy érdekes rendezvényen, konferencián, szakkollégiumban lelsz rá arra a szűkebb szakterületre, amivel a későbbiekben foglalkozni szeretnél.

Ha mégsem jönne be a választott szak, vagy maga az egyetem, ne habozz váltani! Inkább még az elején válts, mielőtt még rengeteg energiád és pénzed megy rá egy olyan dologra, amit nem szeretsz! Minden szakon van olyan tantárgy, ami nem olyan izgalmas, vagy puszta kíváncsiságból nem foglalkoznál, az adott tárggyal. Ezt kalkuláld azért bele! Ha érdekel a téma, szeretnél hosszú távon azon a szakterületen dolgozni, akkor viszont pár rosszul sikerült vizsga ne tántorítson el a célodtól!

A Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseiről további információt ezen az oldalon találhattok!