Biztos elgondolkodtál azon, hogy vajon hogyan tudod összeegyeztetni a munkát a leendő egyetemen, ahol hamarosan elkezded a tanulmányaidat. Ahhoz, hogy egy kicsit beleláss a dolgokba, úgy gondoltam, hogy a saját tapasztalataimon keresztül bemutatom a munkalehetőségeket.

Bizony, a munkavállalás sok idődet elveszi az egyetem mellett, és néha áldozatokat is kell hoznunk érte. Suli mellett főleg hétvégén fogsz tudni munkát vállalni, ami azt jelenti, hogy néha a bulikat is ki kell hagynod – vagy ha tudod, hogy bírod a strapát, és nem leszel fáradt, akkor vállald be! -. Suli mellett érdemes dolgozni és egy kis zsebpénzt szerezni, amiből vásárolni tudsz magadnak ruhákat, vagy csak bekajálni egyet a kedvenc hambizódban. Milyen jó anyagilag függetlennek lenni! Hiszen minél idősebb vagy, annál jobban nem szeretnéd, ha a szüleid fizetnék ezeket a kiadásokat. Én igyekeztem minél jobban elszakadni anyagilag a szüleimtől, és hamar megtapasztaltam a különélés világát. Saját magam osztom be a pénzemet, külön háztartást vezetek, és már nem csak magamért vagyok felelős, hanem a macskámért is. Kell ennél nagyobb felelősség? Úgy gondolom, hogy kell egy motiváló erő ahhoz, hogy dolgozzunk. Egy cél, amit el szeretnénk érni. Ez a cél évről évre változni fog, és az a legjobb, ha minél közelebb kerülünk az álmainkhoz.


Milyen munkák közül válogathatunk?

Kezdetben alkalmi munkákat vállaltam, hiszen elsőévesként nem tudtam, hogy mennyi szabadidőm lesz, és milyen követelmények lesznek az egyetemen. Ahogy múltak a hetek az iskolában, kitapasztaltam, hogy mik az elvárások, és mennyire fér bele az időmbe a munka. Hamar rájöttem, hogy simán megoldható az, hogy dolgozzak azokon a napokon, amikor nincs suli és ez egy jó alkalom arra, hogy pénzt keressek. Ezek főleg hostess, rendezvényes, vendéglátós munkák voltak. Mostanság a diákok kb. 1000-1200 Ft nettó órabért kapnak az ehhez hasonló munkákért. Mivel pénteken sem volt suli, így maradt három napom a hétvégével együtt arra, hogy alkalmi munkákat vállaljak, de persze sokszor hagytam magamnak szabadnapot is. Ha olyan munkát szeretnél, ami nem jár kötöttségekkel, – hiszen mindig az adott napért vagy felelős – akkor bátran ajánlom neked, hogy válogass az alkalmi munkák közül!

 Hogyan szerezzünk tapasztalatot a leendő munkánkhoz?

Ahogy eltelt egy év, rájöttem, hogy az is szuper lenne, ha a leendő végzettségemben dolgoznék és tapasztalatot szereznék. Ehhez arra volt szükség, hogy minimum heti 3 teljes napot dolgozzak egy gyakornoki pozícióban. Mivel ezek hétköznapra estek, kiválasztottam a napokat, amikor dolgozni tudok, és kalkuláltam azzal is, hogy milyen órákat fogok kihagyni, majd az anyagokat hogyan tudom bepótolni. Szerencsére egy év alatt sikerült sok barátot szereznem, akik segítőkészek voltak és mindig kisegítettek engem a tantárgyakhoz szükséges anyagokkal, infókkal. Enélkül nehéz lett volna teljesítenem őket. Fél évig egy kommunikációs ügynökségnél dolgoztam, ahol igazán belepillantottam a munka világába. A gyakornoki pozíciókról érdemes tudni, hogy nem egy nagy összeget kínálnak fel, viszont annál több tudással gazdagodhatsz, és rengeteg tapasztalatot szerezhetsz, amik majd az önéletrajzodban is jól mutatnak. Ezután ismét egy félévet dolgoztam egy másik helyen, szintén gyakornokként. Mivel az utolsó évem leginkább a szakdolgozatírásról szólt, igyekeztem ennek több időt szentelni, így ismét alkalmi munkák után kerestem. A több szabadidő eredményesebb felkészülést jelentett, és alaposabban el tudtam végezni a kutatásaimat a dolgozati témámban.

Már itt kiépítheted a kapcsolataid!

Azon a helyen, ahol legelőször vállaltam alkalmi munkákat, megismertek engem, a munkához való hozzáállásom, ami szerencsére pozitív volt, ezért később megkaptam azokat a melókat, amik nagyobb felelősséggel jártak, többet fizetnek. Tapasztalatból mondom tehát, hogy tegyük oda magunkat mindig, legyen szó bármilyen munkáról, hiszen megbecsülnek minket és értékelik a megbízhatóságunkat. De ami a legfontosabb minden tapasztalat mellett az, hogy olyan kapcsolatrendszert építettem fel – ezen dolgozva a mai napig -, amelyben olyan emberek szerepelnek, akikre mindig számíthatok és ők is számíthatnak rám! Ha a jövőben szükségem lesz valamilyen segítségre az életben, vagy munkavállalás terén, akkor szívesen felhívom őket, és remélem ők is kérik majd a segítségem. Szerintem ez a része tök izgalmas, támogassuk és segítsük egymást a célunk felé!