Az érettségi után szabadnak érzi magát az ember, de nap nap után egy egyre nagyobb árnyék kezd gyülekezni a láthatáron: hamarosan kiderül, kit vettek fel és kit nem!

Bizony, sajnos az utóbbi verzió is megtörténhet – még a legjobbakkal is. Nem szégyen, megesik – nem üres szavakat gépelek, én is így jártam.

2010 nyara tutinak ígérkezett egészen addig, amíg ki nem derült, hogy az akkori 480 pontos rendszerben megszerzett 412 pontom bizony nem lett elég sehova. Jómagam is balga voltam, hiszen szüleim unszolására se voltam hajlandó a korábbi évek tapasztalatai alapján kisebb bekerülési pontszámú szakokat megjelölni…

Sebaj. Egy gyors kiborulás és egy családi financiális kupaktanács után eldöntöttem/tük, hogy jelentkezem a pótfelvételi keretében oda, ahova 1. helyen szerettem volna bekerülni. Fontos infó, hogy csak és kizárólag egyetlen egy helyet lehet megjelölni, így tényleg azt „ikszeljétek” be, ahova mindenképpen be akartok kerülni!

„Oké, de hogyan, mikor, hova?”

A pótfelvételi ponthatárai általában NAGYON alacsonyak (mondjuk ki: a legtöbb helyen a minimumnál húzzák meg a vonalat), szóval itt már nincs helye különösebb izgalomnak, ha jelentkeztél, akkor sanszos, hogy be is kerülsz.

Fontos infó, hogy:

  1. csak olyan szakra tudsz jelentkezni, ami a rendes felvételi eljárásban elindult
  2. csak és kizárólag elektronikusan tudod leadni jelentkezésedet a felvi.hu-n keresztül
  3. csak akkor jelentkezhetsz pótfelvételire, ha a rendes felvételi eljárásban nem vettek fel sehova (és/vagy nem jelentkeztél sehova)
  4. csak önköltséges helyeket hirdetnek meg a pótfelvételi során

Idén a pótfelvételi jelentkezés időszaka július 29. és augusztus 7. 24:00 óra közé esik.

A ponthatárokat augusztus utolsó napjaiban hirdetik ki – érdemes lecsekkolni, hogy mikor vannak a gólyatáborok, mert még a pótfelvételisekre is számítanak ezeken a szuper csapatépítőkön, ha teheted, mindenképpen menj el rá!

Majd elfelejtettem! Ha már pótfelvételi, akkor elvileg csak önköltséges helyek vannak, de ez nem feltétlenül a képzés egész idejére szól. Szintén saját tapasztalatom, hogy igenis át lehet kerülni az állami hallgatók közé: hogy miként és milyen tanulmányi eredmény szükséges hozzá, az intézményenként változó. Érdemes már a beiratkozásnál elkezdeni az utánajárást.

P.S.: Az átkerülésnek egyébként feltétele, hogy az első évben államin tanulók közül átsoroljanak hallgatókat önköltséges formába, és az önköltségesek közül így tudnak átkerülni a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkezők.

Ha a Budapesti Gazdasági Egyetemre szeretnél jelentkezni, akkor ezen az oldalon tájékozódhatsz.