Farkas Dóra immáron két éve az Aria Hotel Budapestben végez rendezvényszervezői munkát. Számára ez az álommunka, amelyre mindig is vágyott. A gimnázium harmadik évében jött rá, hogy a turizmus érdekli, ez az a terület, amelyet szívvel-lélekkel tud majd csinálni. Így egyértelmű volt, hogy a turizmus-vendéglátás alapszakot választotta. Nemrég fejezte be a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) turizmusmenedzsment mesterszakát levelező munkarendben.

 

Mesélj magadról!

Közel két éve dolgozom az Aria Hotel Budapest csapatában, sales területen. Elsődlegesen rendezvényszervezéssel foglalkozom, ami nekem már hosszú évek óta az álommunkát jelenti.

A turizmus iránti érdeklődésem a gimnázium utolsó előtti évében kezdődött, amikor rájöttem, hogy az összes létező szak közül ez az egyetlen terület, amely igazán érdekel, és ahol olyan munkát találhatok majd, amit szívvel-lélekkel tudok végezni.

A turizmus-vendéglátás alapszakot a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (mostani METU) végeztem el, és az utolsó év előtt már a szakma gyakorlati részébe is belekóstolhattam. Ekkor egy utazásközvetítőnél helyezkedtem el a 4 hónapos főszezoni időszakra, majd visszatértem a Főiskolára. A gyakorlati félévemet a Corinthia Hotel Budapestben töltöttem, ahol a bankett és a szobafoglalás területeket ismertem meg leginkább. Ezt követően már főállásban helyezkedtem el – a szobafoglalás területen Reservation Agent pozícióban. Emellett tréneri feladatokat is elláttam; én tanítottam ugyanis be az új munkatársakat, a gyakornokokat, valamint részt vettem a szálloda minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységében is.

Miért döntöttél úgy, hogy folytatod a tanulmányaidat a mesterképzés keretében?

a kérdés első részére a válasz egyszerű. Szeretek tanulni, új ismereteket szerezni, szeretem képezni magamat. Mivel a szakmai gyakorlatom óta főállásban dolgozom, a nappali munkarend nem is volt opció, maradt a levelező. A BGE mesterszaka tökéletes választásnak bizonyult.

A folyamatos tanulást és saját magunk tudatos fejlesztését nagyon fontosnak tartom az életben, ezt a célt mindenképpen szolgálja a mesterképzés elvégzése. A képzés során rendkívüli élményt jelentett az is, hogy a szakmában már aktívan tevékenykedő, érettebb személyiségekkel és több évnyi tapasztalattal rendelkező kollégákkal tudtunk eszmecserét folytatni a kurzusokon, „belevinni” a gyakorlatot az elméletbe. Ezt csupán már csak az életkorból fakadóan is nehéz alapszakon kivitelezni.

A karrier és tanulás összeegyeztethető?

Én úgy tapasztaltam, ez nem feltétlenül vagy-vagy helyzet. Természetesen kimerítő, legfőképp az utolsó félév, a szakdolgozatírással és az államvizsgára való felkészüléssel. Azonban, ha az ember kitartó és látja maga előtt a célt, amit kitűzött, az sokat segít.

Egy alapszakot talán könnyebb félvállról venni úgy, hogy nem dolgozik mellette az ember, nem kell felelősséget vállalnia más területen. Munka mellett azonban már teljesen máshogy működik. Szerintem ezt a kombinációt csak annak érdemes vállalnia, aki valóban fontosnak tartja a mesterdiplomát és hajlandó keményen megdolgozni érte.

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!