Az egyetemi évek alatt döbbentem rá, hogy mennyire fontos a suli mellett munkát vállalni. Már sokszor ejtettünk szót arról, hogy a tapasztalatszerzés milyen jó löketet adhat a későbbiekben. Most azonban a pénzügyi oldalát is vegyük végig.

Valószínűleg már nem élsz együtt a szüleiddel, és csak ritkán találkoztok. Ekkor bizonyosodsz meg arról, hogy milyen jófejek is ők, hogy támogatnak a tanulmányaidban, fizetik a tandíjat és pénzügyi segítséget nyújtanak. Legyél hálás nekik, és fontos, hogy viszonozd a szereteted feléjük. Nem mindenkinek van lehetősége, hogy továbbtanuljon, ezért már bizonyára rájöttél, hogy nem támogathatnak örökké. Próbálj meg a saját lábadra állni, és minél több terhet levenni a vállukról.

Számomra jó érzés volt az, amikor megtapasztaltam a pénzkeresés lehetőségeit, hiszen ezzel a magam ura voltam. Én döntöttem el, hogy mit vásárolok a boltban, milyen ruhára költök és jó érzéssel töltött el az is, ha a barátaimmal megihatok egy pohár bort. Hatalmas felelősség, hiszen én felelek magamért, a szüleim nincsenek velem. Én döntöm el, hogy mi a fontos.

De hogy jut el ide az ember? Mennyit kell érte dolgozni?

Amikor az egyetemi évek alatt elkezdtem dolgozni, álló munkát végeztem. Nap végére mindig be volt dagadva a bokám, és nagyon fájt a hátam. Az alkalmi munkákkal nem kerestem sokat, és bizony ilyenkor jöttem rá, hogy mennyi mindent meg kell tenni ahhoz, hogy jól keressünk, és hogy egyáltalán legyen valami a számlánkon a következő hónapban.

A pénzemet mindig alaposan beosztottam. Fontos, hogy Te is így tegyél, hiszen muszáj követned a pénzmozgást. Írd fel magadnak, hogy milyen költségeid lesznek az adott hónapra, amiket muszáj kifizetned. Ilyen például a lakbér és a számlák. Ezek után tudod átgondolni azt, hogy milyen lehetőségeid lesznek a hónapban, például tudsz-e új ruhára költeni. Ha van lehetősed, inkább főzz, hiszen akkor sokkal jobban kijössz anyagilag, és simán tudsz magaddal vinni a suliba vagy a munkába. Fontos az is hogy mérlegelj, gondold át, hogy mire van szükséged. Nem biztos, hogy kell neked egy ötödik fehér felső, vagy szükséged van a legdrágább termékre a boltban. Ha frusztrál, hogy sokat fogsz költeni, válaszd a kicsit olcsóbb árut, hiszen csak Te tudod, hogy milyenek a pénzköltési lehetőségeid.

Az sem baj, ha nem vagy teljesen független anyagilag.

A suli kezdetén nehéz a beilleszkedés, pláne ha egy új városba költözöl. Először mérd fel a lehetőségeket. Az is értékelendő, ha azon dolgozol, hogy anyagilag függetlenné válj! Nehéz az egyetem mellett dolgozni, hiszen így is kevés idő marad mindenre. Nekem például teljesen felborult az eddigi rutinom. Idáig a hétvége jelentette a regenerálódást, pihenést, és a bulikat. Az egyetemi időszakban viszont gyakran jártam el hétköznap az eseményekre, míg a hétvégét a munkának szenteltem. Mivel sok esetben késő délelőtt kezdődtek az óráim, többet aludtam a sulis napokon, mint a munkanapjaimon. Szerintem te is hasonló cipőben leszel. Ahhoz, hogy vásárolhass magadnak és szabadon költekezhess, áldozatokat kell hoznod!