Mindössze két napja, hogy hazatértünk brüsszeli utunkról, de a katarzis még mindig tart. Az Európai Parlament támogatásával lehetőségünk nyílt betekintést nyerni az Európai Parlament és az Európai Bíróság működésének mindennapjaiba.

Utunk 2019. december 2-án kezdődött, amikor is több, mint 1300 km-t megtéve, három országot átszelve a késő esti órákban megérkeztünk brüsszeli szállásunkhoz, az ünnepi hangulatba öltöztetett Place Sainte-Catherine közvetlen közelében.

Másnap izgalmakkal telve felkerekedtünk, hogy felfedezzük Brüsszel belvárosát. Láthattuk a Bourse de Bruxelles-t, azaz a brüsszeli tőzsde épületét, a híres Grande Place-t (főteret) körbejárva pedig megtekintettük a gótikus stílusban épült városházát, illetve az egykori céhek mesterségeinek szimbólumaival ékesített épületeit. Utunk ezután tovább haladt a Manneken Pis irányába, de megtekintettük természetesen a Jeanneke Pis-t is. A Cathédrale Sainte Gudule és a Palais de Bruxelles (Királyi Palota) után- utóbbinál egyébként volt szerencsénk megtekinteni egy hivatalos delegáció érkezésének ünnepélyes fogadását- végül megérkeztünk az Európai Parlament monumentális épületegyütteséhez.

A számunkra előkészített előadóteremben várt bennünket az EP munkatársa, Linder Bálint, aki a Parlament jelenlegi összetételéről, működéséről tartott érdekes prezentációt. Előadása után két fiatal munkatársa, Sarah és Tom vette át a szót, akik ez EP egy fontos projektjéről, a together.eu weboldal működéséről és jövőbeli terveiről beszéltek. Interaktív feladatokkal igyekeztek minket is gondolkodásra sarkallni, hogyan lehetne a korosztályunkat megszólítani, felhívni a fiatalok figyelmét az Európai Unió szerepére a mindennapokban, illetve tájékoztatást nyújtani azzal kapcsolatban, hogyan vehetik ki részüket a közösségi feladatokból. A projekt rendkívül sokszínű, Budapesten az Európai Unió Háza látja el a központ szerepét. Szervezésükben workshopok, kerekasztal beszélgetések és egyéb közösségi programok zajlanak, melyek mind fejlesztik a résztvevők személyes készségeit, bővítik látásmódjukat. A projekt ismertetése után megtekinthettük a brüsszeli plenáris üléstermet, ahol néhány technikai információt is megtudhattunk az ülések lebonyolításáról.

A parlamenti látogatást követően utunk az Európai Történelem Házához vezetett, ahol az igen gazdag tárlatot interaktív módon, tabletekkel és magyar nyelvű audio guide-dal tekinthettük meg. A kiállítás kitér az egyes nemzetek történelmi sajátosságaira, bemutatja a háborúk gazdasági és politikai hátterét, de igyekszik azt is szemléltetni, milyen változásokat sikerült elérni az európai összefogás eredményeképpen.

Következő látogatásunkra már Luxemburgban, az Európai Bíróság intézményében került sor. Az épületegyüttes folyamatos fejlesztés alatt áll, harmadik tornyát nemrég adták át. Csoportvezetőnk, Horuczi Katalin a főépületbe vezetett bennünket, ahol az annak tervezéséhez épített maketteket és felhasznált elemeket állítottak ki a látogatók számára. Körbevezetett bennünket a Nagy Tárgyalóteremben, illetve a Galériában is, majd egy előadóterembe betérve várt ránk Dr. Lehóczki Balázs, az Európai Unió Bíróságának sajtófelelőse. Előadásában igyekezett bemutatni a Bíróság működését, protokolljait, de olyan információkat is megosztott velünk, amelyek Magyarországgal érintő eljárásokkal kapcsolatosak, és egyelőre még kevés sajtóvisszhangot kaptak. Tanulmányainknak megfelelően tájékoztatást nyújtott arra vonatkozóan is, hogyan kezdhetnénk karrierünket ez Európai Unió valamelyik intézményében akár gyakornokként a szakmai gyakorlat féléve alatt, vagy maximum egy évvel a diploma megszerzése után. Biztosabb megoldást jelenthet a versenyvizsga teljesítése is, mely esetben konkrét tevékenységi körökre vonatkozóan hirdetnek meg többfordulós felvételi eljárást. Ezek sikeres teljesítése után a versenyzők felvételt nyernek egy adatbázisba, melyből az egyes pozíciók meghirdetésekor kerülhetnek kiválasztásra, de természetesen meg is pályázhatják azokat.

Látogatásunk után tettünk egy rövid sétát Luxemburg központjában, ahol megcsodáltuk a karácsonyi forgatagot, majd elindultunk tranzitszállásunkra, Ludwigshafenbe. Utunkat Budapestre másnap reggel folytattuk.

Tanulmányutunkon világossá vált, hogy az Európai Unió intézményein belüli elhelyezkedési lehetőség elérhető számunkra akár már tanulmányaink ideje alatt is, és hogy az integrációt akár Budapesten is megkezdhetjük. Kiruccanásunk nem csak rendkívül informatív volt, de az egyes országok kulturális sokszínűségébe is bepillantást nyerhettünk ez idő alatt.

A jövőbeli, hasonló lehetőségeket is mindenképpen érdemes megpályázni, ha valaki komolyan érdeklődik a nemzetközi intézmények iránt.

Németh Boglárka, nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakos, gazdaságdiplomácia specializációs hallgató