A hallgatók az egyetem mellett egyre inkább érdeklődnek a szakmák iránt is, sokan az iskola vagy munka mellett egyéb képzésen is részt vesznek. Ma egy igazán divatos szakmát mutatunk be: a hegesztőt. 

 

A hegesztés különálló szerkezeti elemként készült fém alkatrészek oldhatatlan kötéssel készülő összeerősítésére szolgáló művelet. Hegesztéskor a fémes alkatrészek összekötésére belső erőket, a fémek atomjait és molekuláit összetartó erőket használnak fel.

A kohéziós kapcsolatot többnyire úgy hozzák létre, hogy a hegesztés helyén az alkatrészek anyagát vékony rétegben megolvasztják és így kötik össze őket, vagy pedig az alapanyaghoz hasonló kémiai összetételű töltőanyag beolvasztásával kapcsolják össze őket. Kötést létre lehet hozni úgy is, hogy az összekötésre kerülő felületek közötti hézagot az alapanyaggal közel sem egyező, lényegesen kisebb olvadáspontú fémmel töltik ki. Ez azonban már diffúziós kötés, amit forrasztásnak nevezünk.

Nem is gondolnánk, hogy ez a nagyon összetett és bonyolult szakma mennyi területet érint: a hegesztőnek nemcsak kézügyességre, hanem matematikai és kémiai tudásra is szüksége van. 

Mennyi idő alatt lehet elvégezni? 

OKJ-s tanfolyammal 2 év alatt. Amit viszont sokan nem tudnak: a tanfolyam elvégzését igazoló papír önmagában nem elégséges. Minősítéseket is lehet és kell szerezni ahhoz, hogy az ember munkát tudjon vállalni.

Mennyi a kezdő fizetés?

A hegesztők átlagbére havi bruttó 221 000 forint. Érdekes módon 3-5 éves tapasztalattal lehet a legjobban keresni, ezután a szakmai előélet már nem növeli az átlagfizetést, sőt az összeg csökken.