Egyetemistaként vagy akár középiskolásként is tehetsz a környezetedért. A környezet tudatosság nem a méregdrága bio élelmiszereknél és a komposztálónál kezdődik. Az a jó benne, hogy sok esetben még spórolhatsz is vele. Napjainkban már sikk dolog környezettudatosnak lenni.

Folytatjuk környezettudatos és spórolós tippjeinket:

 

 

Vásárolj turiból!

A textilipar a második legszennyezőbb iparág. A belváros tele van használtruha boltokkal. Használd ki és keress közöttük érdekes, egyedi darabokat olcsóbban és környezetkímélőbben. Ami az egyiknek csak foglalja a helyet a szekrényben, az a másiknak lehet, hogy kincs. Ehhez a műfajhoz persze érzék is kell, hogy a sok „ócska” ruha között megtaláld a gyöngyszemeket, amik újszerűek és be tudod illeszteni a ruhatáradba.

Barátaiddal szervezz ruhacserélgető partyt! – Ez lehet inkább a lányokat hozza lázba. Mindenesetre jó móka lehet, egy kis zenével a háttérben, annak biztos tudatában, hogy megunt ruháiddal valakinek örömet szereztél. Persze eközben te is felfrissítheted a ruhatárad.

A fast fashion helyett keress inkább időtálló darabokat!

Keress klasszikus jó minőségű ruhadarabokat, amiket egy-két kiegészítővel fel tudsz dobni és jól passzolnak egymáshoz. Így akár kevés ruhadarabbal is csini lehetsz és pénzt is spórolhatsz vele. Komoly környezeti terhelést jelent a divatipar. A silány minőségű, de divatos ruhák hamar elkopnak, hordhatatlanná válnak, így hamar hulladékként végzik, aminek nagy mennyiségű feldolgozása továbbra is kihívást jelent.

Érdekesség: van olyan divattervező, aki az eseményekre mindig ugyanabban a ruhában érkezik, ezzel is jelezve, hogy ez nem ciki!

Ha teheted használd a közösségi közlekedést!

Itt egy kép, ami jól illusztrálja, hogy mennyien férnek fel egy buszra és ugyanennyi ember hány autóban férne el, és így mennyivel több a károsanyag kibocsátás. Nem utolsósorban a bérlet még mindig olcsóbb, mint a benzin.

 

Ha olyan helyen laksz, jó alternatíva lehet biciklire pattani, ehhez persze nem árt, ha az iskolában megoldott a kerékpártárolás és ha kell, a tisztálkodás is. Ha kocsival mész használhatod a különböző telekocsis appokat, amivel jobban kihasználhatod az autódat és még pénzt is kereshetsz vele.

Használd a könyvtárakat és az antikváriumokat! Bár már kihalóban van ez a műfaj, akkor is sok pénzt spórolhatsz vele, úgy, hogy közben óvod vele a fákat. Persze ebben egy e-book olvasó is a segítségedre lehet.

 

Válassz kültéri sportot! Így egyszerre lehetsz a szabadban és spórolhatsz az árammal és a fitneszbérleten. A természetes helyeknek bizonyítottan feltöltő hatásuk van az épített környezethez képest. Kisimítja az idegeket, csökkenti a stresszt, ami már a lelki egészségünkért is megéri. A kültéri sportok közül választhatsz olyat, ami nem igényel nagyobb anyagi ráfordítást, mint pl. a futás, a biciklizés vagy a túrázás. Egyre több kültéri fitnesz park létesül nem csak Budapesten, jó időben ezeket is használhatod ingyen és bérmentve. Klikk ide és nézd meg a Budapesten elérhető fitnesz parkokat!

Amint látod, nem kell nagy dolgokra gondolni. Lehet, hogy ezek közül már többet is alkalmazol, de nem árt kipróbálni újakat! Akadhat közülük olyan is, amit az életviteled miatt nem tudsz megoldani és olyan is, amit nem nagy dolog beépíteni az életedbe. Sok kicsi sokra megy!

Ha még több kihívásra vágysz, katt ide!