Már javában tart a félév, és bizonyára már az első zárthelyi dolgozatokon is átestetek. Volt már szó lelki egészségről, de most egy kicsit a testi egészségünkről fogok írni. Gyakorta hallhatjuk a sokakat felbosszantó mondatot: „Fiatal vagy, bírnod kell…”. Meg kell cáfoljuk az előbb elhangzottakat. Minden ember szellemi, érzelmi és fizikai határa, tűrőképessége más és más.

Valószínűleg már megtapasztaltad, milyen egy átbulizott éjszaka után bemenni a másnapi órára – mert ugye a jó egyetemista egy órát sem hagy ki ?- ami valljuk be, sokszor megterhelő tud lenni.

 

Számos dolog van, amire érdemes figyelnetek, viszont most kiemelném a 4 legfontosabbat!

  1. Mindig aludj eleget!

Gyakran eshettek abba a hibába, hogy nem alszotok eleget. Főként ZH vagy vizsgaidőszakban. Nem elég, hogy a reggeli ébredés után borzasztóan fáradtak lesztek és nem fogtok tudni koncentrálni az aznapi feladatokra, hanem ehhez az „életformához” igencsak gyorsan hozzászokhat a szervezeted, ami álmatlanságot, majd később hatalmas stresszt is eredményezhet.

  1. Mozogj rendszeresen

Előfordul, hogy inkább a szobában kuckózunk és sorozatokat nézünk, ahelyett, hogy kimennénk a természetbe vagy akár az utcára egy rövid sétára. Esetleg heti rendszerességgel edzeni járni. Higgyétek el, megéri az utóbbit választani, hiszen segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, felfrissít és a testalkatunk formálásában is segíthet (egy rendszeres, kiválóan tápláló, mégsem egészségtelen étrenddel).

  1. Ne vállald túl magad!

Számos teendő: egyetemi beadandó, vizsga, munka a suli mellett, HÖK stb. lehet része a mindennapjaidnak. De egy dolgot ne felejts el! Mindig szakíts időt magadra, találd meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között! Ha átesel a ló túloldalára, gyorsan stresszessé, ingerültté és kimerültté válhatsz.

  1. Szedj rendszeresen vitamint és étkezz egészségesen!

Fentebb már említettük, az egészséges és rendszeres étkezés is nagyon fontos. Ám így tél közeledtével rendkívül gyorsan kiürítjük tartalékainkat, pl.: C, D vitaminokból. Fogyassz sok gyümölcsöt-zöldséget, és igyál sok folyadékot! Emellett pedig a rendszeres vitaminkiegészítésről se feledkezz meg!

Bízunk benne, hogy a fent írtak segíthetnek túlélni az előttetek álló időszakot.
Kitartást Kívánunk!