Interjú Varga Judittal, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatójával, a BGE KVIK egykori hallgatójával

Ha odafigyelünk, hogy honnan vásárolunk, máris lehet kevesebb a szemét és több a vitamin, vagy ha például acéldobozban visszük haza az ebédünket, nemcsak környezettudatosabbak leszünk, de még spórolunk is. „Már csak a választásunkkal is hőssé lettünk kicsit” – mondja Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, aki a mai napig nagy élménynek tartja a BGE-n töltött éveket és annak idején nem is gondolta, hogy egy partnerszervezet képviseletében fog visszajárni, vagy éppen előadást tartani a diákoknak. A nemrégiben elnyert KPMG Fenntarthatósági különdíjról, az elmúlt időszak nehézségeiről és a jövőbeli tervekről is beszélgettünk vele.

 

Gratulálunk nektek a Highlights of Hungary idei versenyén elnyert KPMG Fenntarthatósági különdíjhoz! Mit érdemes tudni a versenyről és mit jelent számotokra ez az elismerés?

A Highlights of Hungary minden évben tart egy seregszemlét, és kapnak egy kis reflektorfényt az arra érdemes kezdeményezések. 10 nagykövet jelöl 55 kedves, értékes, szeretnivaló projektet, és idén – a PET Kupa csapatának köszönhetően – minket is megtiszteltek a jelöléssel. A Rakun Dobozközösség ötlete évek óta formálódik, és tavaly kezdte el igazán bevenni magát a köztudatba. Tartós acéldobozokat adunk kölcsön vendéglátóhelyeknek, hogy a vásárlók, ha szeretnék, kiváltva az egyszerhasználatos tárolókat, hulladékmentesen vihessék haza az ebédet. Ez az étel-elviteles rendszer a fenntarthatóságon és a megosztáson alapul, a költségeket pedig a vendéglátóhelyek és a vendégek egymás között dobják szét.

A Rakun népszerűségét mérjük az előfizetők számában, like-okban, a megspórolt eldobható dobozokban, de mindig nagy öröm, amikor szélesebb körökből érkezik elismerés, és inspirálónak tartják a munkánkat. Talán így sikerült még több emberhez elérnie a hírnek, hogy úton van a megoldás. 🙂

Hogyan éltétek meg a tavalyi, korántsem szokványos időszakot?

Nagy kihívás volt, a mai napig az. Bár most talán kicsit csendesebben, de a háttérben folyamatosan azon dolgozunk, hogy valami újdonsággal hívjuk fel a figyelmet a fenntartható és egészséges étkezésre, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokra, a hulladékcsökkentésre, mert bizony ezen a területen is okozott károkat a vírus. Szóval volt alapanyag az ötletelésekhez, csak épp időből és energiából jutott kevesebb, na meg nyugodt pillanatokból. A csapatban sok a kisgyerekes anyuka, így nehéz volt megtalálni a szabad perceket, összeegyeztetni a házi-sulival, -ovival, a szabad telefonok, tabletek számával. Izgultunk, hogy mi lesz a csapattal, az önkénteseinkkel, a partnereinkkel, hogyan tudunk továbbra is kapcsolódni. Nálunk a legtöbb esemény, képzés, játék, csapatépítő terepen zajlott. Iskolákban, ovikban vagy épp cégeknél, szóval ez mind leállt sajnos. De szépen lassan megtaláltuk a platformokat, online-hangnemeket, és szerencsére mindig volt valaki, akinek volt kapacitása összeszervezni egy online meetinget, hogy tartsuk egymásban a lelket. De, mint mindenki más, mi is nagyon várjuk már a személyes találkozásokat.

Milyen projekteken dolgoztok jelenleg?

A Rakun Dobozközösséget formáljuk most nagy erőkkel. Ha csak minden debreceni lakos, heti egyszer dobna ki egy elviteles műanyag tárolót, egy év elteltével a dobozok elérnék az óceánt. Szóval van itt tennivaló bőven. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb vendéglátóhelyet bevonjuk, és minél több helyen opció legyen, hogy Rakun felhasználóként acéldobozba kérhesd az étkedet. Nagy lépés ez afelé, hogy csökkenjen annak a rengeteg doboznak a száma, ami a kukában végzi, rögtön az étkezés után! És nem csak szemét, de a szó legszorosabb értelmében kidobott pénz. A Rakun dobozzal spórolhatunk is, mert nem kell kifizetnünk minden alkalommal a csomagolás árát. Ez főleg azoknak lehet érték, akik rendszeresen vásárolnak elvitelre. Egyes helyek a hagyományos csomagolásért kétszáz forintot számolnak fel, így aki a Rakunra előfizet, már a hatodik étkezéssel behozza az árát, és azután már csak nyer, vagy legalábbis semmiképpen nem veszít!

A Felelős Gasztrohős évek óta együttműködő partnere a BGE-nek. A Gasztro Randi csak egy a sok közös projekt közül. Mi áll most az együttműködés fókuszában?

Az együttműködésünk célja, hogy a fenntartható vendéglátást közösen népszerűsítsük. Ennek keretében adott helyet az egyetem a Gasztro Randi nevű termelő-étterem találkozónkra néhány évvel ezelőtt, vagy segített év elején a Gasztrohős – NetPincér Díj 2021 hirdetésében. Mi pedig szoktunk szakdolgozatokat és TDK bírálatokat vállalni, sőt, korábban néhány órát is tartottam a környezetvédelem és a vendéglátás kapcsolatáról.

 

Te magad is a BGE-n végeztél. Milyen érzés most együtt dolgozni az Alma Matereddel? Illetve hogyan gondolsz vissza az egyetemi éveidre? 

Elképesztő élmény! A mai napig van bennem egy bizonyos vizsgadrukk, amikor belépek az Alkotmány vagy a Markó utcai épületekbe, de aztán rögtön mosoly ül ki az arcomra. Nem gondoltam volna akkor, hogy a BGE-re egy partner szervezet képviseletében fogok visszajárni, vagy én fogok majd előadást tartani a diákoknak! Szerintem különleges, hogy egy egyetem ennyire nyitott arra, hogy helyi civil szervezetekkel dolgozzon együtt. Hálával tartozom dr. habil. Lugasi Andreának, aki tudásával és ötleteivel már olyan sokszor látott el bennünket, és aki évek óta – úgy, hogy talán ő észre sem veszi -, kedvesen terelgeti a Felelős Gasztrohős Alapítványt a jó irányba. Az egyetemi évekből főleg a barátságokra, a Sándor Dénes tanár úrral való főzésekre és a néha ellógott órákra emlékszem. (Bizony, néha a Duna-part jobb desztinációnak tűnt, mint a tanterem. :))

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Szeretem, hogy keretet adhattam a sok apró lépésnek, amit nap mint nap megteszek, és amit megtehetünk együtt is. Mert nem nagy, ördöngős dolgokat főzünk ki itt, hanem hétköznapi trükköket, finom részleteket körvonalazunk, próbálunk irányt mutatni, hogy tényleg a mindennapi apró szokásokban rejlenek a megoldások és a válaszok. Ha odafigyelünk, hogy honnan vásárolunk, máris lehet kevesebb a szemét és több a vitamin, vagy ha olyan helyen ebédelünk, ahol helyi termelők zöldségeiből főztek, máris két hazai családot támogattunk. Már csak a választásunkkal is hőssé lettünk kicsit. És az, hogy ilyen apró döntésekkel ilyen nagy dolgokra szavazunk, és ennyi minden beleremeg, az nagyon jó érzés. Az ember azt érzi, hogy hatalma van, és elég erős ahhoz, hogy jobbá tegyen valamit. És ez jó érzés, a tudat, hogy változtatni tudunk. A csapatban mindenki másban jó, így különböző területeken is helyt tudunk állni. A Palánták projektünk ovisoknak, a Padtárs iskolásoknak, a Zöld GasztroKvíz cégeknek szól. Igyekszünk a lehető legtöbb hangon, legtöbb helyen megszólalni, és ez nem menne a sokszín és a lelkesedés nélkül, ami összetartja ezt a közösséget. Meg annak is megvan az előnye, hogy én osztom be az időmet, jóllehet mint mindennek, ennek is megvan az előnye, meg a hátránya.í