Tapasztalatom szerint manapság még mindig rejtély övezi a „pénzügyi tudatosság”, illetve „pénzügyi szabadság” fogalmakat. Magyarországon, legalábbis kortársaim körében, azt veszem észre, hogy ezekhez a kifejezésekhez leginkább a különböző piramisjátékok, MLM ügynökök, vagy hasonló elven működő pénzügyi tanácsadó cégek megkereséseit társítják, akik ehhez hasonló hangzatos szavakkal próbálnak meg munkaerőt szerezni a teljesítményalapú bérezési struktúrájukhoz. Itthon ezért ezen szavak eredeti jelentésének, megértésének, illetve a vagyonépítésnek és a TÉNYLEGES pénzügyi tudatosságnak nincs igazán kultúrája – valamiért társadalmi szinten nem vagyunk erre felkészítve, vagy megfelelő mértékben megtanítva. Éppen ezért ebben a rövid kis bejegyzésben összeszedtem három lépést, melynek alkalmazásával közelebb kerülhetünk a pénzügyi szabadsághoz a tudatos vagyonkezelés segítségével.

 

 

#1: Ellenőrizd a költéseid

Ma már rengeteg alkalmazás létezik, amivel nyomon követhetjük, hogy mennyit költünk és mire. Ezzel tisztában lenni nagyon-nagyon fontos, ugyanis ennek segítségével mehetünk csak tovább a következő lépésre. Jómagam egy erre készült Excel-táblában vezetem, hogy aznap mire költöttem, mennyit, és ezt a hónap végén mindig megvizsgálom, és új költési célokat határozok meg a jövőre nézve.

#2: Csökkentsd, amit csak lehet

A következő lépés, hogy költéseink ellenőrzésével meghatározzuk mire költünk feleslegesen, és megpróbáljuk ezeket visszaszorítani, a nem fix költségeinket leépíteni. Például egyéni előfizetés helyett érdemes többen összeállni egy Spotify, vagy Netflix családi csomagra. Mindenki jól jár.

#3: Tegyél félre és dolgoztasd a pénzed: Fektess be!

Nagyon fontos, hogy elérjük: ne mi dolgozzunk a pénzért, hanem a pénz dolgozzon értünk. Ehhez igyekeznünk kell olyan dolgokat vásárolni, amiknek hozama van abból a pénzből, amit nem költünk el. Sok opció közül választhatunk: megtakarítási számlák, államkötvények, részvények – hogy csak párat említsek. A kamatos kamat ereje elsöprő: egy évi, átlagosan 8%-ot hozó amerikai részvénycsomagba, ha minden hónapban befektetünk 100.000 forintot, akkor 15 év elteltével már közel 34 millió forintunk lesz (és ebből csak 18 millió forintot fektettünk be ténylegesen, a többi kamat!).

Ez a blog persze nem minősül befektetési tanácsadásnak, csupán felhívja a figyelmet arra a rengeteg lehetőségre, amiről talán kevésbé hallunk itthon. Mindenképp érdemes időt szánni arra, hogy kicsit olvasgassunk ezekről – hiszen jobb mondjuk 35 évesen nyugdíjba menni, mintsem örök életünkre a mókuskerékben ragadni, nem?