Turcsik Adrienn a KVIK hallgatójaként a 2020-as intézményi TDK-n mérettette meg magát és végzett a turizmus szekció második helyén. Kutatásában azt vizsgálta, hogy miként lehetne a szállodaiparban az élelmiszer-pazarlást csökkenteni, illetve hogy milyen lehetőségeik vannak jelenleg a szállodáknak a megmaradt élelmiszer adományozására. A továbbiakban Adri véleményét olvashatjuk a TDK-ról.

 

 

Mi motivált abban, hogy részt vegyél a TDK-n?

A TDK dolgozatomat a szakdolgozatommal egy szemeszterben írtam. Tudtam, hogy amennyiben megírom, akkor a szakdolgozat kapcsán sem kell izgulnom, hogy elkészül-e időben. Az is fontos volt számomra, hogy így már az államvizsga előtt prezentálni tudtam a munkámat, aminek kapcsán a zsűritől visszajelzéseket és további iránymutatásokat is kaptam, hogy miként tehetném még jobbá, mielőtt leadnám szakdolgozatként. Kíváncsi voltam, hogy a TDK-n résztvevők mezőnyében mennyire állom meg a helyem és nagy örömömre szolgált, hogy sikerült a turizmus szekció második helyén végeznem. 

Mi jelentette számodra a dolgozat megírása közben a legnagyobb nehézséget?

A legnehezebb számomra a megfelelő téma kiválasztása volt, valamint az, hogy kezdetben még csak sejtéseim voltak azzal kapcsolatban, hogy milyennek kellene lennie egy jó TDK dolgozatnak. Ezzel kapcsolatban a későbbiekben a konzulensemtől nagyon sok segítséget kaptam. Az én témám esetében rengeteg szakirodalom állt rendelkezésre, így attól szerencsére nem kellett félnem, hogy elfogynak a számomra értékes információk.

A TDK-nak köszönhetően miben érzed úgy, hogy sokat fejlődtél?

A lényeglátást emelném ki. Azt gondolom, hogy rengeteg rendelkezésre álló információ közül hatékonyabban sikerül most már kiválasztanom a számomra leginkább lényegeseket, mint korábban. Ezen kívül pedig az időmenedzsmentet említeném meg, hiszen egy igen szigorú időbeosztásra volt szükségem ahhoz, hogy az egyetemi tantárgyaim mellett a TDK dolgozatra is kellő időt tudjak fordítani.

Mit tanácsolnál azoknak, akik fontolgatják, hogy részt vegyenek-e egy TDK-n?

Én a helyükben belevágnék, nincs semmi veszítenivalójuk. Nagyon fontosnak tartom, hogy aki TDK dolgozat megírására adja a fejét, az olyan témát válasszon, ami iránt tényleg érdeklődik. Egy ilyen téma esetében sokkal lelkesebben ül oda az ember és veti bele magát akár napi szinten is a feladatokba. Ezen kívül pedig azt tanácsolnám, hogy időben kezdjen bele a dolgozat megírásába, hogy az apróbb részleteket is megfelelő minőségben tudja kidolgozni. Egyébként a TDK-n való részvételemnek a pozitív hatását mind a mai napig érzem, többek között ennek is köszönhetően sikerült munkát találnom.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzéseinkről tájékozódj ITT!

A jövőd itt kezdődik!