Budai Árpád a Budapesti Gazdasági Egyetemen elvégzett turizmus-vendéglátás alapszakot követően a mesterszakos tanulmányait is BGE-n kezdte meg, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakon. Többek között arról kérdeztük, hogy miért szeretett volna mindenképpen az alapképzést követően is továbbtanulni, valamint hogy mik a céljai a tanulmányait követően.

 

Miért volt fontos számodra, hogy alapképzést követően egy mesterképzésen tanulj tovább?

Már a gimnazista éveim során is tudtam, hogy semmiképp sem szeretnék megállni az alapképzésnél, és tovább szeretnék tanulni, tovább szeretném képezni magam. Meggyőződésem, hogy a tudás, amire ebben a két évben szert tesz az ember, jobb alkupozícióba helyezi a frissdiplomást egy állásinterjú során. Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy egyre többen szereznek diplomát alapképzésen, ami szerintem egy rendkívül pozitív dolog, de engem ez is inkább arra sarkalt, hogy ne hagyjam abba a tanulást az alapképzést követően. Fontosnak tartom kiemelni, hogy maga a mesterdiploma szerintem önmagában nem elég, ha valaki ki akarja hozni a mesterszakos tanulmányaiból a legtöbbet, akkor annak ellenére, hogy a tantervben nincs kötelező szakmai gyakorlat, menjen el egy olyan céghez dolgozni, ahol a jövőjét illetően értékes tudásra tehet szert.

Miért választottad ezt a mesterképzést és miért a BGE-n?

Érdekelt a nemzetközi kereskedelem, illetve az ennek hátterében zajló események, továbbá úgy gondoltam, hogy ez egy elég általános szak, így a hallgatók is sok helyen helyezkedhetnek el a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szak elvégzését követően. A Kar ezen kívül nagyon sok vállalattal áll együttműködésben, ez pedig lehetőséget nyújt a hallgatók számára, hogy már az egyetemi tanulmányaik során belecsöppenjenek a munka világába. Hogy miért a BGE-t választottam? Már az alapképzést is ezen az egyetemen végeztem el, tetszett az egyetem gyakorlatias oktatása, így úgy gondoltam, hogy ami egyszer bevált, azon nem éri meg változtatni.

Miben érzed úgy, hogy a legtöbbet fejlődtél a mesterszakos tanulmányaidnak köszönhetően?

Az alapképzést magyar nyelven végeztem el, azonban ez a mesterképzés 2019 őszén csak angol nyelven indult a BGE szervezésében. Annak ellenére, hogy korábban 7 hónapot voltam kint az Egyesült Államokban szakmai gyakorlaton, aminek eredményeképp egy magabiztos angol tudásom volt az alapszak végére, meg kellett tanulnom angolul tanulni, főleg ezen a szinten ez rendkívül nehéz volt. Emlékszem, az első félévem szótározással és fordítgatással telt, mert a szakmai nyelv sokszor nehezen volt érthető számomra. Aztán ahogy teltek a félévek, ez már egyre kevesebb gondot okozott, és mára már úgy érzem, hogy a következő szemeszterben a szakdolgozatom angol nyelven történő megírása nem fog gondot okozni.

Mik a céljaid a jövőt illetően?

Én most fejezem be a harmadik szemesztert, és ha minden jól alakul a következő félévre már csak a szakdolgozat és a záróvizsga marad. Továbbá, csak hogy ne unatkozzak, szeretnék elmenni egy nagy pénzügyi céghez dolgozni itt Budapesten, és amennyiben ez a kaland beválik, akkor a diplomaszerzés után is szeretnék ott maradni.

Építs okosan karriert! Szerezz mesterdiplomát Magyarország vezető üzleti egyetemén!

Mesterképzéseinkről ITT, nyílt napjainkról pedig ITT tájékozódhatsz.