A nyelvtudás a 21. században lassan már alapfeltétele egy sikeres karriernek, sőt még a diplomának is. Szerencsére a technika is fejlődik, így akár csupán a telefonunk segítségével is fejleszthetjük nyelvi képességeinket.

 

Duolingo

Ez az egyik legismertebb nyelvoktató app. Elérhető iOS és Andorid rendszereken is. Nagy előnye, hogy az angol mellett szinte bármilyen nyelv elérhető rajta, így túlzás nélkül mindenkinek szól. Egy kedves kis bagoly, Duo kalauzol bennünket, tanulni vágyókat a különböző nehézségi szinteken keresztül. A program felépítése játékos és szórakoztató. Duo gyakran figyelmeztet bennünket, hogy eljött a napi tanulás ideje, ezáltal egy saját kis tréner is jár az app mellé. További érv a Duolingo mellett, hogy minden feladat azonnal ellenőrizhető és a jó megoldást is mutatja, mindezt ingyenesen.

Quizlet

A Quizlet egy rendkívül hasznos és sokoldalú számítógépes program, ami már telefonos app formájában is elérhető, mind Androidra, mind pedig iOS-re, így bárhová magaddal viheted. A program lényegében egy digitális szókártya applikáció, ami teljes mértékben testreszabható. Ez annyit jelent, hogy vannak előre elkészített „konzerv” kártyák, de te magad is tudsz alkotni, illetve képeket hozzájuk rendelni a vizuális memória erősítésének érdekében. Az alkalmazás ingyenes.

Busuu

A Busuu a Duolingóhoz hasonló alkalmazás, azzal a különbséggel, hogy itt a nyelvi leckék teljesítésén túl új nyelvtanulótársakat és barátokat is lehet szerezni. Az új ismerőseinkkel való kommunikáció megvalósulhat valós idejű csevegés formájában, de egyszerű írásos üzenet vagy akár hangüzenet formájában is. Az applikációnak van ingyenes és prémium formája is, mely havidíjas feliratkozással érhető el.

Blinkist

A Blinkist egy újszerű alkalmazás, ami a nyelvtanulás támogatása mellett időt is spórol a felhasználónak. Ez az applikáció lényegében egy óriási könyvtár, ami a könyvek tartalmát körülbelül 15-20 perces összefoglalók alapján mutatja be a felhasználóknak írásos kivonat, illetve hangoskönyv formájában. Angol és német nyelven is elérhető az adatbázisa, ami megközelítőleg 3000 könyvet tartalmaz. Egy kifejezetten hasznos és többfunkciós applikációról van szó, mivel a nyelv gyakorlása mellett értékes tudásra is szert tehetünk használatával.