Idén márciusban négy BGE-s hallgató képviselte volna az amerikai Cedar Falls-ban egyetemünket egy nemzetközi esettanulmányi versenyen, azonban a koronavírus miatt online formában került megrendezésre az esemény. A csapat tagjai Kovács Tamara, Kuik Lilla, Szabolcsi Amarilla és Csizmeg Olivér voltak, tapasztalataikról Kuik Lillát kérdeztük.

 

Kezdjük az alapoktól: mit jelent az, hogy esettanulmányi verseny, és miként lehet rá készülni?

Az esettanulmányi versenyek felépítését azon keresztül lehet a legegyszerűbben szemléltetni, miszerint az esetet adó vállalat egy bizonyos kihívással küzd. Ezek valós gazdasági, társadalmi vagy akár környezetvédelmi problémák. A vállalat a csapatokat bízza meg, hogy egy optimális, innovatív és megvalósítható megoldást prezentáljanak.

Mivel időkorláthoz vagyunk kötve az esetoldás alatt, ezért a rutinszerű feladatmegosztás gyorsíthatja a munkafolyamatokat. Továbbá, minél több, különböző típusú esettel találkozik az ember, annál szélesebb körű lesz az általános tájékozottsága is.

 

Hogyan tudtátok BGE-s hallgatóként kvalifikálni magatokat egy ilyen neves nemzetközi versenyre?

A versenyre való jelentkezés előtt számos külföldi esetet oldottunk meg a csapatunkkal együtt gyakorlás gyanánt. Itt megismertük egymás szokásait, így azt is, hogy ki mihez ért, milyen kvalitásokkal rendelkezik.

 

A kiutazás előtt hogyan készültetek a versenyre?

A döntőbejutással egyidejűleg tájékoztattak minket, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg személyesen, így online formában zajlott a megmérettetés.

Felkészülésként mindenekelőtt a prezentációs készséginket fejlesztettük. Mivel idegen nyelven kellett előadnunk a prezentációt, ezért angol szófordulatokat, illetve kifejezéseket gyűjtöttünk össze, amelyek megkönnyítették a folytonos és gördülékeny kommunikációt.

 

Milyen eredményt sikerült elérnetek?

A versenyhét során két esetet kellett megoldanunk. A versenyen nyújtott teljesítményünk alapján III. helyezést értünk el a csoportunkban, ahol egy holland, egy kanadai, illetve egy kínai csapattal kellett megküzdenünk.

 

Mit gondolsz, összességében miért érte meg részt venni a versenyen?

A csapattagokkal együtt töltött idő emlékezetes lesz számunkra, hisz együtt sírtunk és nevettünk, miközben küzdöttünk az esettanulmánnyal, az ilyen élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz. Végig segítettük egymást, így a verseny végére szinte már egymás gondolatait is ismertük. Emellett olyan interkulturális ismeretekre tehettünk szert, amelyekre máshonnan nem tudtunk volna.

Köszönöm az interjú és további sok sikert kívánok!