„Az alapok, amiket a BGE-n megtanultam, nagyon jól jöttek a vállalkozásom elindításakor” – mondja Szűcs Dániel, a tavaly ősszel megnyílt debreceni Di Pasta Tésztaműhely egyik alapítója, a 2021-es Pro Gastronomia díj ifjúsági nyertese, aki egyetemista korában megnyerte a neves nemzetközi Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai régió hallgatói kategóriáját is. A BGE KVIK-en végzett, szakmai gyakorlatát az USA-ban töltötte, innen pedig egyenes út vezetett a new yorki fine dining étterem konyhájára. Az egyetemi éveiről, a külföldi lehetőségekről, és a vállalkozóvá válásról is mesélt nekünk.

 

Tavaly indítottad el saját vállalkozásodat, a Di Pasta Tésztaműhelyt Debrecenben. Miért pont tészta, és hogy indult el ez a történet?

Két régi barátommal közösen indítottuk el a vállalkozást. Több lehetőség is szóba jött az indulásnál, akár szendvicsezőt is nyithattunk volna, de az általunk kiválasztott hely adottságai, és az, hogy Debrecenben még nem volt olyan hely, ahol frissen készült tésztát lehetett volna kapni, egyértelművé tette számunkra a tészta melletti döntést. Emellett mindig is nagyon szerettem tésztákat főzni, az összes korábbi munkahelyemen saját magunk készítettük az étlapon kínált tésztákat.  Az sem volt elhanyagolható szempont, hogy ez az egyik legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező élelmiszer. 2021 novemberében nyitottunk, és a munka szakmai része a kezdetektől fogva zökkenőmentes, viszont a piac jelenlegi helyzete sajnos nem könnyíti meg egy kezdő vállalkozás helyzetét.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) végeztél, egyetemistaként 2017-ben megnyerted az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai régió hallgatói kategóriáját. Ezek szerint tudatosan készültél erre a pályára…

Már gimnazista koromban tudtam, hogy egy napon saját vendéglátóhelyet szeretnék nyitni, ehhez pedig szerettem volna egy olyan szakmai hátteret, amellyel majd magabiztosan állhatok a vendégeim elé. Az egyetem kiválasztásánál egyértelmű volt, hogy a BGE KVIK-en tanulok majd tovább, hiszen ez jelenleg is a turizmus-vendéglátás szakterület legjelentősebb képzőhelye az országban, emellett gyakorlatorientált képzést nyújt, és persze sokan ajánlották is. Nagyon szerettem a gyakorlati órákat, az étel- és italismeretet, a felszolgálást például, gasztronómiai versenyeken vettem részt, de emellett a mindennapi életben felhasználható ismereteket is szereztem. Az alapok, amiket a BGE-n megtanultam, nagyon jól jöttek a vállalkozásom elindításakor. Előnyös, ha az ember a számok világában is eligazodik, nem csak a konyhában.

Miért érdemes most is turizmus-vendéglátást tanulni?

Ennek a szakmának rengeteg szépsége van, nagyon szerteágazó, színes és kreatív terület, amit csinálunk. A turizmus-vendéglátás jelenleg is fejlődő, munkaerőigényes ágazat, karrierépítési lehetőségekkel. Aki ezen a területen képzeli el a jövőjét, mindenképpen érdemes továbbtanulnia, hiszen rengeteg lehetőséget kap majd ahhoz, hogy tudását gyarapítsa. A megszerzett diplomával pedig akár a turizmus, a szállodaipar vagy a vendéglátás számtalan területén elhelyezkedhet hazai és nemzetközi környezetben egyaránt.

Számomra meghatározó volt a szakmai gyakorlat, amelyet az USA-ban, Broadmoorban töltöttem. Fél évre mentem, aztán végül egy évig maradtam. A kint töltött idő alatt gyakorlatilag a hotel összes részlegén dolgoztam, a bankett konyhától kezdve a hotel top étterméig. A nyelvtudásom fejlesztése mellett rengeteget tanultam arról, hogy milyen rendszerben, hogyan működik egy profi vállalkozás. Az itt kialakított kapcsolataimnak köszönhetően adódott lehetőségem arra is, hogy nem sokkal ezután New York egyik legjobb, három Michelin csillagos fine dining éttermében dolgozzak, ezzel megtapasztaljam milyen dolgozni a szakma csúcsán. Azóta több top kategóriás étteremben dolgozhattam, és próbálok mindent olyan profizmussal végezni, mint azokban az éttermekben, amelyekben korábban megfordultam. Az alapanyagokkal való gazdálkodásban például rettentő nagy segítséget nyújtanak ezek a tapasztalatok.

Mit gondolsz a szakma jelenéről, jövőjéről? Mik a jövőbeli terveid, álmaid?

Jelenleg nagyon nehéz dolgunk van. Nehéz gazdaságosan üzemeltetni egy éttermet a folyamatosan emelkedő alapanyag-, benzin-, és áramárak miatt, nem is beszélve a munkaerőhiányról. Azt gondolom, hogy a szakmánknak az elkövetkezendő 2-3 év hatalmas vízválasztó lesz, azonban biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi nehézségek ellenére újból fellendül majd a turizmus-vendéglátás területe. Reményeim szerint minden egyenesbe jön majd, viszont addig ki kell tartanunk, és padlógázzal dolgoznunk. Jelenleg a legfontosabb, hogy a debreceni Di Pasta-t egy stabilan működő vendéglátóhellyé fejlesszem. A későbbiekben pedig szeretnék majd további éttermeket nyitni, amelyekben tovább vihetjük azokat az értékeket, amelyeket jelenleg képviselünk.

Szerinted kiből lesz jó vállalkozó? Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen?

Ez egy nehéz kérdés, hiszen én magam is nagyon az elején vagyok a vállalkozói létnek, és még rengeteget kell tanulnom. De azt gondolom, hogy a legfontosabb tulajdonság(ok) egy vállalkozónál, hogy minden nap jobban akarjon teljesíteni, és folyton nyitott szemmel járjon.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzéseinkről tájékozódj ITT!

A jövőd itt kezdődik!