Akár az érettségire, akár egyetemi vizsgákra készülsz, természetesen előfordulhat, hogy stresszesnek éled meg a felkészülési időszakot. Azért, hogy könnyebben vedd az akadályokat, egy egyszerű, de annál hatásosabb stresszkezelési módszert mutatunk be.

 

Kezdésnek azt javasoljuk, hogy vizsgáld meg magadat a vizsgák, vagy egy nehezebb, stresszesebb élethelyzetek előtt az alábbi kérdések feltevésével:

  • A vizsga előtt közvetlenül jelentkezik nálad a stressz vagy esetleg már hetekkel előtte?
  • Hosszabban elhúzódik ez a feszült állapot, vagy csak néhány napig, esetleg óráig tart?

Bármi is a válaszod, a következő gyakorlat segíthet megnyugtatni az idegrendszered. Válassz egy nyugalmas helyszínt, időpontot, és ….

…. Lélegezz be egészen lassan, mélyen, majd egy nagy sóhajtás közben fújd ki a levegőt! Jól esett, igaz? Ha szeretnéd, ismételd meg ezt a sóhajt párszor, és közben engedd, hogy felmerüljön benned minden, ami az utóbbi időszakban nehézséget okoz az életedben! Talán téged is egyre inkább szorítanak a határidők, több vizsgának is vészesen közeledik az időpontja. Most ne próbáld elnyomni a hozzájuk társuló gondolatokat, érzéseket, hanem engedd, hogy bármi szabadon felmerüljön!

Egy pár percig merülj el ezekben a gondolatokban, de ügyelj arra, hogy ne szippantsanak be teljesen! Tekints úgy rájuk, mintha csupán egy külső szemlélődő lennél, a gondolatok megfigyelője. Mintha az utcán állnál, és figyelnéd az elsuhanó autókat, úgy tekints a felmerülő gondolataidra is. Talán épp a legközelebbi vizsga jut elsőként eszedbe, vagy az, hogy több egymást követő napon is komoly feladataid lesznek… Engedj bármit felmerülni, de ne ragadj bele egyik gondolatba sem, úgy, ahogy az autók is tovább haladnak az úton, te is engedd őket továbbmenni…

Majd nyiss meg egy jegyzetet a telefonodon, vagy vegyél elő egy lapot, és kezdd el leírni ezeket a gondolatokat! Így, hogy egy kicsit eltávolítottad magad tőlük és csak szemléled őket, egészen könnyű róluk listát írni, igaz?

Most, hogy elkészült a feljegyzésed a téged leginkább foglalkoztató témákról, tedd félre egy időre a papírt, vagy zárd be az alkalmazást a telefonodon! Ismét térj vissza a légzésed figyelésére, és szemléld, hogy most milyen! Lehet, hogy azt tapasztalod, hogy mélyebbé váltak a be- és kilégzéseid. Ha úgy érzed, hogy jólesne tovább mélyíteni a légzést, akkor avatkozz bele a levegő áramlásába, és lassan, egyenletesen lélegezz be, majd benntartás nélkül lélegezz ki. Kilégzést követően ne tartsd kint a levegőt, rögtön gördülj át a következő belégzéshez! Próbáld ugyanolyan hosszúságúra nyújtani a be- és kilégzés hosszát! Ebben segíthet, ha három lassú ütemet számolsz magadban mindkét folyamat során. Folytasd ezt a légzéskiegyenlítő gyakorlatot három percen keresztül, vagy amíg jól esik! Fontos, hogy ne erőltesd a légzést, ne szívd és ne fújd a levegőt, végig próbálj egy jóleső, mély légzést tartani!

Ha végeztél a gyakorlattal, térj vissza a saját, természetes légzésedhez, és csak figyeld a változásokat! Mit tapasztalsz? Mélyebb, esetleg egyenletesebb lett a légzésed? Ezt követően tereld át a figyelmed a gondolataidra, és nézd meg, hogy itt mit tapasztalsz! Esetleg kevésbé kavarognak már a gondolataid?

Ennek a gyakorlatnak nyugtató hatása van az idegrendszerre, segít megnyugtatni az elmét, és fókuszáltabbá tesz. Ha bármikor azon kapnád magad, hogy felületes, kapkodó a légzésed, átláthatatlanok a gondolataid, csak végezd el ezt a pár perces gyakorlatot!

Most pedig, ha van kedved, térj vissza az összeállított listához, és olvasd el a feljegyzéseidet! Lehet, hogy rádöbbensz, hogy fontossági sorrendben jegyezted le a tennivalóid – rendelj hozzájuk időbeosztást, és szépen, fokozatosan kezdj bele a megvalósításukba!

Hajrá, jó felkészülést a vizsgákra!