Azért kattintottál erre a cikkre, mert te is éppen azt fontolgatod, hogy belevágj egy TDK dolgozat megírásába? Most induló, négyrészes bejegyzés-sorozatunkban alaposan körbejárjuk a TDK-zás témakörét, hogy minél teljesebb képet kapj arról, mennyire sok előnnyel jár megírni egy dolgozatot a Tudományos Diákköri Konferenciára. És hogy miért érdemes már nyáron foglalkozni a TDK-val? Olvass tovább, és hamarosan kiderül! Ebben a részben a témaválasztásról lesz szó, vágjunk is bele!

 

Ha belekóstolnál a tudományos világba, vagy egyszerűen csak nyitott vagy arra, hogy mélyebben elmerülj egy-egy érdekes témában, akkor kezd a TDK-val! A TDK – azaz a tudományos diákköri tevékenyég – tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy adott témában egy mentor (konzulens) segítségével elmélyedsz, azt kutatod, majd egy dolgozatot írsz róla, amit bemutatsz egy konferencián a hallgatótársaidnak és egy értékelő bizottságnak. Nálunk a BGE-n ez minden évben novemberben történik, jelentkezni pedig ősszel lehet.

Az első nagy dilemma, ami felmerülhet benned a TDK-n való részvétel kapcsán, nem más, mint a dolgozat témájának kiválasztása. Nagy fejtörést tud okozni ez a kérdés, de hidd el, nem vagy vele egyedül! Emellett összegyűjtöttünk három olyan ötletet a számodra, amelyek megkönnyíthetik a témaválasztást.

  1. Egy téma, amelytől lázba jössz

Mi az a téma, ami annyira érdekel téged, hogy szívesen olvasol róla szabadidődben? Ha felteszed magadnak ezt a kérdést, és kirajzolódik benned egy kép, már jó úton vagy! Biztos találkoztál már te is olyan izgalmas témakörökkel akár egyetemi órákon, akár tudományos cikkeket olvasva, amelyek megragadták a figyelmedet. Kezdj el még többet olvasni róluk, így könnyebb lesz leszűkítened őket egy konkrét kutatási témára! Ez pedig szuper alapot fog képezni a TDK dolgozatodhoz.

Farkas Kira Zoé, gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató már két TDK dolgozatot is írt. „Marketing kurzuson találkoztam egy tanulmányi versennyel, amelyet megnyertem. Ezen egy sportáruház részére kellett egy pop-up áruházat tervezni” meséli Kira, aki végül folytatta a témában való elmélyedést, és dolgozata címe így „Pop-up vagy pop-down, szezonális áruházak a magyar piacon” lett.

  1. Konzulens keresése

Az is valószínű, hogy tanulmányaid során találkoztál olyan oktatókkal, akik személyiségükkel, előadásmódjukkal ragadták meg a figyelmed, és ezáltal kezdtél el te is érdeklődni az általuk tanítottak iránt. Mivel a TDK-záshoz szükséged lesz egy szuper konzulensre is, érdemes megkeresned a számodra szimpatikus oktatókat, és elkezdeni velük beszélgetni a lehetséges témákról.

Varga Krisztián, kereskedelem és marketing szakos hallgatóként TDK-zott, így emlékszik vissza a konzulenskeresés időszakára: „Azt is számításba vettem, hogy milyen konzulensek érhetőek el az egyetemen, és hogy ők milyen témakörökben jártasak. Nagy segítség volt számomra, hogy ezek az információk megtalálhatóak a honlapon, itt kezdtem el böngészni, hogy melyik téma lenne számomra a megfelelő. Végül a vállalati témakörökön belül találtam egy igazán vonzó lehetőséget, amely alapján megszületett a dolgozatom, amelynek címe: Egy retró brand újraélesztése a 21. században.”

  1. Az inspiráló közeg

Érdemes lehet olyan emberekkel körül venned magad, akiknek a jelenléte motiválóan hat rád. Egy-egy hosszabb beszélgetés, szakmai vita csoporttársaiddal könnyen ráirányíthatja a figyelmed arra, hogy melyek azok a témák, amelyek igazán foglalkoztatnak téged. Készíts ezekről jegyzeteket, ki tudja, talán ezek egyike fogja a TDK dolgozatod kiindulási pontját képezni!

Szántó Péter, turizmus-vendéglátás szakosként vágott bele a TDK-ba. Peti így elevenítette fel a támogató közeg szerepét a munkája során: „Ha az ember jelentkezik a szakkollégiumba, egy olyan közösségben találja magát, amely támogatja őt. Számomra ez óriási segítséget jelentett.” Peti tehát konzulense mellett társaira is támaszkodhatott, így két dolgozata is született. Második TDK-jával, amelynek címe „A turizmus-vendéglátás közép- és felsőfokú oktatásának jellemzői és kapcsolata, a szakmai gyakorlat szerepe és piaci jelentősége” az OTDK 2. helyét szerezte meg.

Ha eddig hezitáltál azon, hogy érdemes-e belevágnod a TDK-ba, azt tanácsoljuk, hogy ne halogasd tovább a döntést, és kezdj bele a kutatásba! Hamarosan jelentkezünk cikksorozatunk következő részével, amelyben további hasznos tippekkel támogatjuk a munkafolyamatodat.